Noordwest Ziekenhuisgroep is maandag gestart met het fase 2b/3 onderzoek voor het covid-19 vaccin van het Duitse bedrijf CureVac. Onder leiding van UMC Utrecht doen nu drie Nederlandse ziekenhuizen mee aan dit internationale onderzoek, met nog een vierde op komst. Bij elkaar kunnen tot 2.000 vrijwilligers zich aansluiten, waarvan 400 via Noordwest. Er is nog plek voor vrijwilligers, deze kunnen zich aanmelden via vaccinatiestudie.nl.
Longarts Wim Boersma is onderzoeksleider bij Noordwest: "De eerste studies hebben al goede resultaten laten zien op het gebied van veiligheid en werkzaamheid van het vaccin. Ik ben dan ook zeer positief gestemd. Alleen met meerdere goedgekeurde en goed werkende vaccins kunnen we spoedig deze pandemie een halt toe roepen. Wij vinden het onze morele verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen aan dit onderzoek, zodat er sneller én veel meer mensen gevaccineerd kunnen worden."
Net als bij het het Pfizer-vaccin wordt de natuurlijke virale infectie geïmiteerd met mRNA. Het lichaam herkent het gecreëerde ‘spike’-eiwit van het coronavirus als lichaamsvreemd en activeert afweercellen om er antilichamen en T-cellen tegen te produceren.
Het UMC Utrecht startte op 28 december met de eerste prik, die is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Tijdens het onderzoek krijgt de ene helft van de testgroep het vaccin, de andere een placebo. Ook de onderzoekers weten niet wie wat krijgt. Het vaccin wordt in twee doses toegediend, met vier weken ertussen. Bij het bereiken van een bepaald aantal corona-besmettingen worden de effecten op de vaccin-groep en de placebo-groep vergeleken.
Het hoofdgedeelte van het wereldwijde onderzoek duurt ruim dertien maanden, het uitbreidingsgedeelte nog eens twaalf maanden.