Gemeenten Langedijk en Heerhugowaard hebben het Omgevingsprogramma Mobiliteit ‘Duurzaam onderweg in Dijk en Waard’ gepresenteerd. In dit programma staat hoe de gemeenten de komende jaren willen zorgen voor een bereikbare, duurzame, veilige en leefbare gemeente, waarbij vooral wordt geredeneerd vanuit het oogpunt van voetgangers en fietsers. Er wordt nog voor de gemeentefusie op 1 januari 2022 gestart met de uitvoering.
Het nieuwe programma is niet compleet nieuw, maar een samenvoeging en verbetering van de twee bestaande programma's. Er wordt rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen in onder andere het Stationsgebied, Stadshart, het Kanaalgebied, de omgeving Broekerveiling en het Havengebied Broek op Langedijk. Daarnaast verandert het reisgedrag. Zo wordt steeds vaker de (elektrische) fiets of het openbaar vervoer gepakt en komen er steeds meer elektrische auto's waarvoor laadpalen nodig zijn. Maar ook het autoverkeer neemt toe. Dit alles vraagt om veilige en duurzame oplossingen.
Dijk en Waard moet goed bereikbaar zijn met de auto, met nadruk op de bedrijventerreinen en regionale voorzieningen, maar de gemeentebesturen willen vooral verbetering van de openbare ruimte voor fietsers en voetgangers. Ook worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam vervoer, waaronder elektrische auto’s en deelmobiliteit, gevolgd en waar mogelijk gefaciliteerd.
Er wordt ingezet op meer samenwerking. De gemeenten willen voortdurend in gesprek met inwoners en ondernemers. Zo was er van de zomer een online-enquête, waar bijna 3.200 inwoners aan deelnamen. Zij gaven overwegend voldoendes voor het mobiliteitsnetwerk, maar gaven ook aan dat er verbeteringen mogelijk zijn. In totaal zijn 3.015 aandachtspunten aangekaart om diverse redenen. Ondernemers hebben ook hun bijdrage geleverd bij het opstellen van de Retailvisie en de Visie Werklocaties.