Reclame

Er wordt enorm veel verspild aan prima eetbare producten, zoals groenten en fruit die er niet mooi uitzien of te klein zijn. Ze worden afgedankt als veevoer, er zijn ook restproducten die gewoon weggegooid worden. Op het Clusius College in Alkmaar gaan ze mee met een groeiende trend in de food-industrie: ze experimenteren met ongewenste zoete aardappelen. Bjorn Knol ontwierp met zijn klasgenoten een bitterbal. "Ik vind 'm lekker!"

De zoete aardappels komen van een boer uit de provincie en voldoen niet aan de eisen van supermarkten. De aardappelboer kan ze slechts verkopen als veevoer, maar de studenten proberen er producten van te ontwerpen voor in de schappen, zoals boterkoek en bitterballen. “Dit zijn onze bitterballen gemaakt van restproducten", laat Bjorn zien. "Voor de vulling gebruiken we alleen kaas en zoete aardappel. Het smaakt naar een bitterbal, ziet er uit als een bitterbal, en de textuur lijkt op een bitterbal. En ik vind 'm lekker!"

Het project maakt onderdeel uit van het project NH Food, een partnerschap van bedrijven en het onderwijs dat mede mogelijk wordt gemaakt door de provincie. Food-docent Cock Smit: "Vooral omdat we samenwerken met bedrijven, wordt het echt. Een droom zou zijn dat de producten in de supermarkt liggen."

"We hebben meer en breder opgeleide groen- en technische medewerkers nodig in de agrifood sector", vertelt Nancy Boterblom, projectleider NH Food. "Het is belangrijk dat we in het onderwijs mee gaan met onze tijd. Voedselverspilling is een belangrijk thema, we moeten opeten wat we maken. Het mes snijdt aan twee kanten: bedrijven krijgen kans om te innoveren, en studenten worden uitgedaagd en voorbereid voor werken in deze sector."

In het ClusiusLab in Hoorn experimenteren studenten samen met bedrijven met nieuwe teeltmethoden en zijn ze verantwoordelijk voor hun eigen planten én de verkoop ervan. Docent Fred Wever: "Studenten stappen hier in de rol van plantmanager en hebben hun eigen planten. Ze leren in de praktijk en kunnen dus echt bezig zijn met hun toekomstige vak". Met de opbrengst van hun producten wordt aan het einde van het jaar iets leuks gedaan.
Pin It
Bekeken: 1599x
Reclame