De crowdfunding voor een biologische wijngaard en eetbaar voedselbos langs de Schapenlaan in Bergen was deze zomer razendsnel een succes, maar een vergunning van de gemeente Bergen komt er niet snel. Dankzij succesvolle crowdfunding kon initiatiefnemer Sico de Moel uit Bergen afgelopen september een stuk land kopen, waar hij een voedselbos wil planten en vele duizenden wijnstokken. Het moet allemaal duurzaam gebeuren, met veel aandacht voor het bodemleven en de biodiversiteit. Maar de gemeente Bergen is nog niet zover.
In de Amsterdamse Jordaan runt De Moel restaurant L'invité, waar liefst wordt gewerkt met Hollandse producten: "Ik merk dat gasten groeiende belangstelling hebben voor een natuurlijke herkomst van het voedsel op hun bord". In zes weken tijd had hij via crowdfunding de benodigde 125.000 euro binnen. Leden van de nieuwe coöperatie mogen zo vaak als ze willen de wijngaard en het voedselbos bezoeken en hier vruchten en andere eetbare zaken plukken.
Binnen zes weken had De Moel's initiatief onder de naam Wijndomein Bergen voldoende geld opgehaald om in september het stuk grasland van 2,3 hectare aan de Schapenlaan te kopen. Meteen is het omgeploegd en met 500 ton biologische groencompost voorbereid op de komst van duizenden biologische wijnstokken. In de nog warme grond zijn klavers, vlinderbloemen en kruiden gezaaid. De grond wordt nu een aantal maanden met rust gelaten om in het voorjaar de wijnstokken te kunnen planten in een geschikte bodem.
De Moel verkeerde in de veronderstelling dat het zonder vergunning kon: "Landbouw is landbouw". Maar de gemeente Bergen helpt hem uit die droom. “Voor het oprichten van een wijndomein in het buitengebied is een vergunning nodig. De gemeente heeft de initiatiefnemer van het wijndomein aan de Schapenweg in Bergen hierop onlangs gewezen. De reden is dat opgaande beplanting niet is toegestaan in het buitengebied. Bijvoorbeeld geen bosjes en dus ook geen wijntakken."
Als hij dit voorjaar al wijnstokken wil planten, moet de vergunning dan in de komende maanden rondkomen. De Moel verwacht daarbij geen problemen. Leden bezoeken de wijngaard en het plukbos slechts incidenteel, denkt hij. "Het trekt niet veel verkeer en onze leden zijn vooral fietsers, net als ikzelf".
Volgens een woordvoerder van de gemeente Bergen past het nu niet in het ruimtelijk beleid, en zou daarom een aanvraag voor een vergunning nu worden afgewezen. Als de nieuwe Omgevingsvisie die nu wordt opgesteld het voortaan toestaat, kan er daarna wel een vergunning worden verstrekt. Maar die zal zeker niet voor de zomer van 2021 het licht zien, aldus de woordvoerder, omdat er voor de inspraak en participatie nog minstens een half jaar is uitgetrokken.
Volgens de woordvoerder van de gemeente zijn er het afgelopen jaar meerdere verzoeken binnengekomen voor nieuwe manieren van landbouw. "In de nieuwe Omgevingsvisie wil de gemeente opnemen hoe de gemeente om wil gaan met nieuwe initiatieven op dit vlak". De kans is daarom nihil dat dit voorjaar legaal de eerste 2000 wijnstokken de grond in kunnen. Ook moet de aanplant van bomen in het voedselbos dan nog even op zich laten wachten.