De brandweer in Noord-Holland Noord kampt met een teruglopend aantal medewerkers, onder andere door vergrijzing. Bovendien is de Omgevingswet in aantocht en wordt in het Meerjarenplan 2020-2024 vanaf 2021 extra focus gelegd op preventie. De Veiligheidsregio gaat dan ook reorganiseren. Bij negen van de 52 brandweerposten wordt volgend jaar op basis van projecten proef gedraaid: Heerhugowaard, Heerhugowaard De Noord, Koedijk, Noord en Zuid-Scharwoude, Groet, Schoorl, Obdam en Warmenhuizen.
Het mag duidelijk zijn dat er variatie is in waar de diverse brandweerposten zoal te maken mee krijgen. Hoe het precies zit met de mate van inzet en variatie daarin, is over de afgelopen jaren in kaart gebracht. Zo kan worden gezocht naar de optimale verdeling van de beschikbare materialen, (specialistische) kennis en mankracht. Ook kan er gerichter worden gerekruteerd en is het mogelijk om meer specialistische en kortere opleidingen te bieden. Wanneer een post bepaalde expertise mist, kan de specialist van een andere post inspringen.
Bovendien moet in het kader van 'Brandweer 360' meer focus komen op preventie, met als doel de veiligheid te verhogen en de behoefte aan mankracht en de kosten te verlagen. Denk hierbij aan voorlichtingscampagnes en advies aan bewoners en bedrijven omtrent de brandveiligheid van hun pand.
De burgemeesters van Noord-Holland Noord zijn akkoord, met de voorwaarde dat de aanrijtijden en kosten niet omhoog gaan, en dat belanghebbenden op de hoogte blijven van de vorderingen. Na de negen pilots en evaluatie zal de rest van de regio volgen.
Volgens het NHD heeft hoogleraar Pieter van Gelder van Safety Sience aan de TU Delft het risicomodel van de Veiligheidsregio geanalyseerd en was hij met name positief over de verfijnde ontwikkeling.