Een groeiende groep buurtbewoners laat zich horen tegen sloop van de oude Matthiasschool aan de Coornhertkade. Op de laatste dag dat een enquête kan worden ingevuld over slopen of behouden, heeft initiatiefnemer Pascal Riksman al 117 reacties ontvangen, waarvan slechts 18 voor sloop zijn. Vrijdagochtend kwamen meer dan 50 buurtbewoners naar het schoolplein om een steunbetuiging voor herbestemming in te leveren die in de buurt was verspreid.
Ook de landelijke erfgoedvereniging Heemschut kwam zich vrijdag op de hoogte stellen. Na een tour rondom het gebouw sloten de nationale erfgoedbeschermers zich aan bij de coalitie met de lokale erfgoedstichting Adapt. Die is gevormd om de Alkmaarse politiek op andere gedachten te brengen.
GroenLinks, BAS en PvdA kwamen vrijdag luisteren naar het protest. Een buurtbewoner die vlakbij in de Dathenusstraat woont, vindt dat de Matthiasschool identiteit geeft aan Oud-Overdie: "De mooie en oude dingetjes van de buurt geven het buurtgevoel. Zeker nu de nieuwbouw oprukt vanaf de Vondelstraat. Buurtgevoel is wel waar het om gaat. Er zijn onwijs veel mensen die trots zijn op de buurt zoals die nu is. De nieuwbouw van afgelopen jaren is goed, maar wij willen niet in Almere wonen."
Donderdag besluit de gemeenteraad over het bestemmingsplan voor nieuwbouw op de plek van de oude basisschool. In het plan maakt de school plaats voor twaalf woningen. De Matthiasschool stamt uit 1952 en in de jaren '80 en '90 is er een deel voor gezet. Tegen woningbouw is geen weerstand, maar wel tegen de sloop van het oude deel. Adapt en de buurtbewoners pleiten ervoor dat alleen de lelijke aanbouwen worden gesloopt die in de jaren 80 en 90 ervoor zijn gezet. In de vleugels uit 1952 kan volgens Adapt gewoond worden. Volgens de tegenstanders van sloop is het bouwkundig prima geschikt voor acht woningen. Op het westelijk deel van het perceel kan nieuwbouw komen met vier woningen.
Volgens Adapt is de gemeentelijke afdeling erfgoed niet betrokken bij onderzoek naar de cultuurhistorische waarden, en had de conclusie heel anders geweest als dat wel was gebeurd. De initiatiefnemers maken zich vooral druk over het feit dat de gemeente verwijst naar een overleg uit 2005 met wijkbewoners, waarin zou zijn overeengekomen dat de school zou worden gesloopt: "Voorstanders van sloop beweren dit. Stukken, verslagen en getuigen hiervan zijn nergens meer te vinden. Het digitale archief van de gemeenteraad gaat niet verder terug dan juni 2009. Heel veel papieren archief is op het stadskantoor weggegooid toen alle ambtenaren gingen flexwerken. Bewoners van Oud-Overdie, die nu uitkijken op de school, waren nog kind toen deze afspraken zouden zijn gemaakt. Dit is bedorven inspraak."
Adapt heeft zaterdag een brief geschreven aan wethouder Paul Verbruggen, waarin wordt voorgesteld om het bestemmingsplan donderdag van de agenda van de gemeenteraad te halen, en vrijdag met Adapt en een aantal buurtbewoners om tafel te gaan om enkele aanpassingen aan te brengen in het bestemmingsplan. Dat zou de mogelijkheid openhouden dat de oude vleugels uit 1952 kunnen blijven staan en omgebouwd worden tot woningen.
Tijdens de commissievergadering was nog slechts een minderheid te porren voor herbestemming van de Matthiasschool. Donderdag wordt duidelijk wat het gemeentebestuur wil doen met deze laatste suggestie.