De eerste tiny houses in de gemeente Bergen komen waarschijnlijk in Schoorl. De gemeenteraad van Bergen nam donderdagavond unaniem een motie aan waarin het college wordt opgeroepen om te kijken of provincie, gemeente en de wooncoöperatie Tiny Houses Schoorl kunnen samenwerken om 11 kleine woningen aan de dorpsrand van Schoorl neer te zetten.
De afgelopen jaren wilde het niet vlotten met de ontwikkeling, zoals er steeds een kink in de kabel komt als er gebouwd moet worden voor de eigen bevolking. Monique van Orden uit Bergen is jaren geleden gestart om Nederland enthousiast te krijgen voor mini-woningen. Ze is voorzitter van Tiny Houses Nederland en heeft er inmiddels twee boeken over kunnen schrijven. Monique lachend: “ Ik heb dus aardig wat vooronderzoek kunnen doen." De afgelopen jaren kwamen overal tiny houses projecten van de grond. Van Orden schat dat er nu zo een 450 tiny Houses zijn gebouwd in 46 gemeenten. Maar helaas nog geeneen in Bergen. Zelf woont ze daarom nog in een doorsnee rijtjeshuis. "Een nieuwe woonvorm en een burgerinitiatief is een grote uitdaging voor gemeentes die traditioneel met projectontwikkelaars en woningcorporaties samenwerken".
Bijna alle politieke partijen zijn voorstander van tiny houses in de gemeente Bergen. Wethouder Arend-Jan van den Beld vindt het ideaal van tiny house om zo dicht mogelijk bij de natuur te staan, helemaal passen bij Schoorl. De grondprijzen liggen echter wel veel hoger dan in andere gemeenten. De gemeente verwijst naar een recent opgeleverd taxatierapport. Van Orden : We zijn in gesprek met de gemeente over het taxatierapport en hebben o.a vragen gesteld over referenties van andere tiny house projecten." Maar er zijn meer hindernissen. De gemeente wijst naar de provincie, die ontwikkelingen aan de dorpsrand moeilijker heeft gemaakt ter bescherming van het landschap. De provincie ontkent dat weer, en wijst erop dat er veel mogelijk blijft voor woningbouwprojecten tot 11 woningen.
Voor de gemeenteraad heeft de impasse lang genoeg geduurd. De raadsleden kunnen het aan de inwoners niet meer uitleggen waarom de ene kleine recreatiewoning na de andere in de duindorpen wordt gebouwd, maar initiatieven voor woningbouw voor de eigen inwoners telkens weer stranden. Om de kans van slagen van het tiny house project te vergroten, voegde de gemeenteraad donderdagavond de mogelijkheid van erfpacht toe aan tiny houses projecten. Bovendien wil de gemeenteraad dat provincie, college en de Wooncoöperatie Tiny House Schoorl de handen ineen slaan om het snel te realiseren.
Monique van Orden is ontzettend blij met de steun van de gemeenteraad: "Ik heb inmiddels een wachtlijst van meer dan 300 mensen uit de gemeente die graag een tiny house willen. De jongste is een starter van 26 jaar, de oudste 74. Op de starter na laten we allemaal ergens in de gemeente een woning achter die een ander daarna beter past. Ons project zorgt dus niet voor een nieuwe woning voor 11 huishoudens, maar voor minstens 22!"