Heerhugowaard is een van 80 gemeenten in Nederland die een nieuwe vorm van schuldhulpverlening gaat toepassen. Door collectief te werken moet er veel sneller en efficiënter hulp geboden kunnen worden. Hoe precies, wordt nog uitgewerkt. Het streven is om het project in het eerste halfjaar van 2021 op de rit te hebben.
Op dit moment ontvangen 137 personen of gezinnen schuldhulpverlening in Heerhugowaard, met nog eens 21 dossiers in aanleg. De gemiddelde schuld is niet bekend, maar het college van B&W schat dat deze niet veel afwijkt van het landelijk gemiddelde van 43.300 euro. Voor mensen die in de schulden zitten, of dit dreigen te komen, bieden de gemeente en diverse partners zoals Halte Werk, Humanitas en Schuldhulpmaatje allerlei steun, maar de schuldhulpverlening kan efficiënter, vindt het college. Ondanks dat Heerhugowaard en Halte Werk véél sneller werken dan het landelijk gemiddelde.
Gemiddeld duurt het in Nederland 55 weken tot er een akkoord is met alle schuldeisers. Heerhugowaard is met gemiddeld 128 dagen veel sneller, dankzij het 120-dagen model dat het met Halte Werk succesvol hanteert. Die arbitraire limiet wordt dus niet altijd gehaald, vooral door factoren waar hulpverleners geen vat op hebben, maar toch.
Bijschakelen is echter geen overbodige luxe. Het NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, verwacht minimaal 30 procent meer aanvragen door de coronacrisis. Hoeveel het er precies zijn zal op termijn blijken; mensen wachten gemiddeld 5 jaar voor ze hulp vragen. (foto: Pixabay)