Reclame

Egmond-Binnen loopt een borstbeeld mis van een beroemd wiskundige en een van de grootste filosofen die aan de basis stond van de Verlichting, de rationele kijk op de wereld en de mens die leidde tot de Amerikaanse en Franse Revolutie. De buste van René Descartes, bekend als grondlegger van de analytische meetkunde, werd vrijdagmiddag tijdens een bescheiden ceremonie geplaatst naast de slotkapel in Egmond aan den Hoef.

De beroemde Fransman, in de wereldgeschiedenis beschreven als de 'Koning van de Geest", woonde van 1643 tot 1649 aan de Abdijlaan in Egmond-Binnen, tegenover de huidige Dekamarkt. Destijds stond daar villa Zorgvliet, met uitzicht op de ruïnes van de Abdij van Egmond. Anders beroemde denkers zochten hem daar op of correspondeerden over hun denkbeelden. Descartes twijfelde aan alles maar niet aan de logica van het verstand (alle echte kennis moet op de wiskunde zijn gebaseerd) en aan het het bestaan van God. Van hem is de bekende stelling ’Ik denk dus ik ben (besta)’. Wereldberoemd in het latijn: Cogito ergo sum.

Initiatiefnemer Peter van den Berg had het pleintje tegenover Herberg-Binnen in gedachten voor dit eerbetoon. Hij kreeg daarvoor de handen niet op elkaar bij de Dorpsraad van Egmond-Binnen. "Bij de Dorpsraad wisten ze niet wie dat was. Ze konden de naam Descartes niet eens uitspreken.” In Egmond aan den Hoef greep men zijn kans. Stichting Historisch Egmond was direct voor een borstbeeld te porren. Het is gemaakt door Egmonder Fabio Pravisani, zomers een ijscoman en 's winters een beeldhouwer. De werkruimte achter de ijssalon aan de Voorstraat in Egmond aan Zee fungeert in de wintermaanden als atelier. Hij maakte eerder het kaasmeisje op het Houttil in Alkmaar, Maria Tesselschade bij de Alkmaarse Singelgarage en een buste van Carel Fabritius, de leerling van Rembrandt, die nu in de Beemster staat.

Bij de Egmondse slotkapel komen meer verhaallijnen van de Europese geschiedenis samen. "Jan van Egmond is een voorouder van vrijwel alle Europese koningshuizen," aldus Peter van den Berg, "De onthoofde Lamoraal van Egmond werd in de Europese literatuur en muziek, van Beethoven bijvoorbeeld, geëerd als verzetsheld. Op deze historische plek, vlakbij het graf van zijn geliefde Helena, misstaat een borstbeeld van René Descartes niet."

Het beeld kon er komen dankzij de gemeente Bergen, Stichting Historisch Egmond, Bouwbedrijf de Groot, gieterij Flassh, Rabobank Alkmaar en andere sponsors.

Pin It
Bekeken: 2538x
Reclame