Reclame

Leden van 50 lokale en regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dreigen zondag 17 januari de deuren toch te openen als de lockdown wordt verlengd. Ook een aantal horecabazen in regio Alkmaar doet mee aan het protest. Er is gekozen om te wachten tot na de feestdagen, zodat de horeca niet medeplichtig kan worden gesteld aan een eventuele stijging van het aantal besmettingen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen riep eerder nog op om de regels te blijven respecteren, maar de maat was voor velen vol toen minister Hugo de Jonge terloops zei dat de gedeeltelijke lockdown 'echt wel langer gaat duren dan tot half januari'. KNH-regiovoorzitter Rob Baltus tegenover mediapartner NH Nieuws: "Wij onderhandelen niet, maar krijgen een dictaat opgelegd. Er valt ook niets te onderhandelen, want de overheid zegt gewoon paf, dicht. We vragen al maanden om maatwerk, maar dat komt maar niet."

Sil Vendel van café 't Hartje doet mee aan de actie: "We hopen natuurlijk dat er volgende week iets positiefs uit de aangekondigde persconferentie komt, al is het maar meer steun. Zo niet, dan gaan we kijken hoe we de plannen precies zullen voortzetten". Wie allemaal bereid is de regels te overtreden is nog niet duidelijk, maar volgens Vendel is er genoeg draagvlak. "Velen zien het eind dichterbij komen. We hebben niks meer te verliezen. Als we het gaan doen, doen we het met z'n allen."

Bert Duijneveld van café Het Waertje in Heerhugowaard zit inmiddels met 25.000 euro schuld maar hij durft het niet aan. "Als ik een boete krijg van 4.500 euro ga ik gewoon failliet. Niemand kan het nog opbrengen om die boete te betalen."

Duijneveld heeft nog geen stuiver aan steun gezien: "We zouden een kwart van onze vaste lasten vergoed krijgen, 80 procent van de kosten om onder meer personeel te betalen en 2,8 procent van het omzetverlies. We missen een half jaar omzet. In januari krijgen we de gedeeltelijke vergoeding van onze vaste lasten, het overige komt pas in augustus. Hoe moet ik dit in godsnaam nog financieren?"

De eigenaar van 't Waertje leent geld bij zijn familie om zijn 25 mille aan schuld te dekken. "Als ik het nu verkoop, levert het nog geen euro op. Kansloos". Hij had een bank om een lening gevraagd voor zijn vaste lasten en bleek 8 procent rente te moeten betalen. "Wat een cadeautje. Dat zijn toch geen praktijken zo?"

Duijneveld heeft geen goed woord over voor het kabinet. "De horeca zou 2.500 euro extra bovenop de vaste lasten krijgen, meneer Rutte, maar we hebben tot nu toe niks ontvangen. Je wordt in een hoek weggezet en klaar."

"In de bouwmarkten, supermarkten en winkelstraten loopt iedereen maar door en is de besmettingsgraad veel hoger. Sinds de sluiting van de horeca zijn de besmettingen ook niet teruggelopen", zegt Duijneveld verontwaardigd. Ook KNH-regiovoorzitter Baltus hekelt het scheve beleid.

Dat veel supermarkten nu al aangeven niet voor agentje te willen spelen en de mondkapjesplicht niet zullen handhaven, schiet bij Duijneveld dan ook compleet in het verkeerde keelgat. "De horeca heeft er werkelijk álles aan gedaan om de maatregelen na te leven. Ik heb als een politie-agent in mijn zaak gestaan om alles te handhaven. Maar in de supermarkt maakt het blijkbaar allemaal geen reet uit."

Baltus krijgt vooral laatste weken meer telefoontjes van radeloze leden. "Ik heb dit in al die jaren nog nooit meegemaakt. We hebben vanuit onze infolijn bellers moeten verwijzen naar zelfmoordhulplijn 113. Dit kan zo gewoon niet langer doorgaan. We hebben niks meer te verliezen, dus gaan we op 17 januari open."

D66 fractievoorzitter Rob Jetten zei in het AD dat de horeca onder strikte voorwaarden misschien weer open zou kunnen. Hij wil dat er geëxperimenteerd wordt met vooraf reserveren, mensen naar hun tafel begeleiden, goede ventilatie en het (snel)testen van gasten. Hij heeft het echter niet alleen voor het zeggen.
Pin It
Bekeken: 1922x
Reclame