Dominique uit Alkmaar, Max uit Graft en Bart uit Egmond aan den Hoef zijn net als alle andere eindexamenleerlingen Vakcollege Techniek op PCC Oosterhout klaar met hun tiny house. Het bouwproject vormt de ultieme samensmelting van diverse bouwtechnieken en disciplines op de Alkmaarse school. Na trotse oplevering en presentatie breken de leerlingen hun huisjes maandagmiddag weer af. "Recyclen is belangrijk en ondernemend!"
Bart is vierdejaars BWI-leerling (bouw, wonen en interieur). De Egmonder is terecht trots op het tiny house dat hij met Dominique en Max ontwierp en bouwde: “We hebben het gebouwd van waalformaat bronskleurige stenen, het houtwerk schilderden we in een mooie grijze kleur, de windveer en de kozijnen maakten we wit.” Het prachtige huisje kreeg een gedenksteen met de naam ‘knibbel knabbel huisje’ en werd door het duo versierd met houten snoepwerk.
Bij de bouw van een tiny house komt veel kijken. Directeur Johan Dekker: “Het gaat om een compleet bouwproces, van ontwerp, bestek, begroting, planning tot aan de bouw. Het leuke is dat onze eigen leerlingen van de opleiding PIE (produceren, installeren en energie) de installaties inbouwen. Want in ieder tiny house stroomt water in een wasbakje en er is verlichting! Je ziet de leerlingen groeien en genieten van het werk.”
Afbreken hoort ook bij het bouwproject. Dekker: “Door duurzaam en verantwoord slopen kunnen zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt. Nadenken hierover voordat je gaat bouwen, is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het bouwproces.”
Bart ziet het belang hiervan duidelijk ook in: “Vanmiddag gaan we onze tiny house weer afbreken. Recyclen is belangrijk en ondernemend! Want tegenwoordig worden er van sloopplanken bijvoorbeeld tafels gemaakt van 10.000 euro. Dat is business, hoor!”