Woensdag is het landelijke actieplan 'Wapens en Jongeren' afgetrapt. De uitvoering is vooral in handen van lokale en regionale partijen. In regio Alkmaar zijn dat onder andere Politie Alkmaar-Duinstreek, Politie Heerhugowaard-Hollands Kroon, Bureau HALT, de gemeenten, (middelbare) scholen, jongerenwerkers, horeca en het Openbaar Ministerie - Noord-Holland.
Na een toename van geweldscriminaliteit in Nederland is er de laatste tien jaar weer een dalende trend. Echter, het (steek)wapenbezit en het aantal steekincidenten gepleegd door jongeren, met name minderjarigen, nam de laatste jaren langzaam toe. Wapenbezitters zijn grotendeels stoerdoeners of jongeren die zich onveilig voelen, soms omdat ze slachtoffer van geweld zijn geweest. Wapenbezit wordt ook steeds meer 'normaal' gevonden. Maar meer wapens betekent meer kans op incidenten en dan is er nog het kleine percentage dat het wapen als dreiging gebruikt bij een conflict, en het nog kleinere percentage dat ook niet schroomt het te gebruiken.
Doel van het actieplan is om het tij van normalisering en verharding te keren, en om het wapengeweld onder jongeren aan te pakken. Dit wordt onder andere gedaan met campagnes een lessen ter bewustwording en benadrukking van de regels, kluiscontroles op scholen, een inzamelactie en preventief fouilleren. Ook is het doel om het aantal online filmpjes waarin wapens verheerlijkt worden terug te dringen en er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel om de verkoop van legale messen aan minderjarigen te verbieden.
De afgebeelde wapens zijn eind oktober in in beslag genomen in Egmond aan den Hoef. (foto: Twitter @POL_Egmonden)