Met Alkmaar Ontzet voor de deur biedt het Regionaal Archief een online presentatie over het Beleg van Alkmaar op het platform Geschiedenislokaal. De meest aansprekende historische archiefstukken, zoals brieven, rekeningen, ooggetuigenverslagen, afbeeldingen en objecten, brengen het Beleg – in Alkmaar én de omgeving – tot leven. De website wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe bronnen en thema’s.
Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die tijdens de Tachtigjarige Oorlog het Spaanse leger wist te weerstaan: na een belegering van zeven weken trokken de Spanjaarden zich op 8 oktober 1573 terug. Uit die tijd zijn onder andere overgebleven een polsstokbriefje met een noodkreet om hulp een verslag van iemand die zag hoe een meisje in een klooster bij de Paardenmarkt in het hoofd werd getroffen door een Spaanse kanonskogel, waarbij haar ‘brein tegen de muur sprong’.
De documenten schetsen ook een beeld van de impact op de omliggende plaatsen. Mannen uit Graft en De Rijp werden opgeroepen om mee te helpen aan de Alkmaarse verdedigingswerken – een race tegen de klok – en de inwoners van Egmond moesten op eigen kosten een geuzenleger zien te onderhouden.
De eerste 25 bronnen met verhalen over het Beleg, ook afkomstig uit andere instellingen zoals het Stedelijk Museum Alkmaar, zijn te vinden op bit.ly/beleginhetgeschiedenislokaal. Het Geschiedenislokaal bevat verder onder meer bronnen over de Tweede Wereldoorlog in de regio en over de Middeleeuwen.