De landelijke politie heeft een cold case kalender, waarop in oktober aandacht wordt besteed aan een moord in Alkmaar. Woensdag 10 januari 2001 rond 02:57 uur werd Fabian Brands uit Koedijk door het hoofd geschoten in de Spoorstraat, na een stapavond in het centrum. De toen 30-jarige treinmachinist overleed ter plaatse. De stapmaat werd vijf weken later aangehouden, maar ook weer vrijgelaten, en de zaak is in 2005 tijdelijk heropend, maar ook dat leverde niets op.
De voorafgaande avond werkte Fabian op de stoptrein Alkmaar - Amsterdam Centraal, maar wist de laatste etappe (tegen de regels in) af te staan aan een collega. Hij nam de Intercity terug naar Alkmaar, waar hij om 23.37 uur aankwam, en pakte zijn blauwe mountainbike om naar een oppervlakkige kennis te gaan. Samen gingen ze op kroegentocht, Fabian nog in zijn NS-uniform.
Om 02.52 uur vertrok Fabian alleen op zijn fiets vanaf Café Berries aan het Waagplein. Rond 02.57 uur kreeg de politie de melding dat er mogelijk geschoten is op de Spoorstraat. Om 03:10 uur volgde de melding dat iemand daar bloedend op straat onder een fiets lag. De politie vond Fabian ter hoogte van huisnummer 35. Hij bleek door het hoofd te zijn geschoten. Fabian liet een kind, een vriendin en haar drie kinderen achter.
Volgens NZG-journalist Arno Ruitenbeek was de "oppervlakkige vriend" iemand die bij tapasbar Don Quijote werkte. Na sluiting rond middernacht zouden ze via De Notaris en 't Kantoor zijn geëindigd in Berries. Fabian zou daar niet rond 02:57 uur zijn weggefietst, maar al rond 02:30 uur. Het lokale medium had de weduwe geïnterviewd. Zij vertelde dat hij de voorafgaande dagen telkens belde dat hij zo moe was, maar toch wat later thuis zou komen. Ze vroeg er maar niet naar. Deze keer voegde hij toe dat hij blij zou zijn als hij weg mocht. Toch ging hij flink stappen, iets waar hij nota bene niet veel om gaf.
De kennis zou hebben verklaard dat hij en Fabian om 02:45 uur afscheid namen en dat hij om 03:10 uur thuis was, op de Mient. Waar dat afscheid was, vermeldt Alkmaar Nieuws niet. Feit is wel dat de Spoorstraat niet direct op de route naar Koedijk ligt.
Pas vijf weken later wordt de kennis aangehouden, om drie dagen later vrijgelaten te worden. Volgens de recherche had de man een sluitend alibi: hij was niet om 03:10 uur thuis, maar om 03:00 uur. Zijn wekker zou namelijk altijd tien minuten voor lopen, en het zou langer zijn dan drie minuten fietsen vanaf de Spoorstraat. Zijn vriendin, maar ook haar ouders beaamden dit onder ede. Alkmaar Nieuws maakt niet duidelijk of de thuiskomst om 03:00 uur bewezen is.
De weduwe was niet te spreken over de kennis van Fabian. Hij zou trots zijn dat hij twee beruchte criminelen in Den Helder als vrienden had. Later hoorde ze van diverse, naar verluidt betrouwbare bronnen, dat hij in grote geldnood zat en zich liet betalen door een pedoseksueel voor allerhande diensten. Ook was hij verdacht van een inbraak bij een restaurant en in 1998 veroordeeld voor brandstichtingen in de Bergermeer, waar zijn ouderlijk huis staat. Hij moest van de rechters in psychotherapie. "De neurotische, contactarme Alkmaarder wordt driftig als hij onder druk staat of te veel drank op heeft", schreef Ruitenbeek.
Volgens de journalist circuleerde het gerucht dat Brands zelf ook fout was. "Wat is er waar van het gerucht dat de ex-marineman, die in Den Helder de drank en drugs omarmde, contacten aanhield met het drugsmilieu in de marinestad en voor hen over het spoor cocaïne vervoerde? Is dat onderzocht en wat heeft dit opgeleverd?"
In 2005, enkele dagen voor de sterfdag van Fabian, heropende een nieuwe officier van justitie de zaak. Ze liet DNA-sporen onderzoeken, die waren gevonden op de peuken die op de plaats delict lagen, maar er kwam niets uit de DNA-databank naar voren. Bovendien is het nog maar de vraag of het DNA van de schutter is, de peuken konden er al langer liggen. Sindsdien zijn een paar keer nieuwe aanwijzingen nagelopen, maar tevergeefs.