Donderdag 8 oktober organiseert gemeente Heerhugowaard een digitaal seminar over Masterplan Stationsgebied Dijk en Waard. Het plan draait niet alleen om het stationsgebied, er wordt ook gekeken naar het Oosterdelgebied en Museum Broekerveiling. Iedereen die interesse heeft kan zich aanmelden. Er wordt een presentatie gegeven, waarna er ruim de gelegenheid is om vragen te stellen.
Het Masterplan betreft grofweg het gebied tussen de Zuidtangent, Westtangent het noordelijke stukje van de Umbriëllaan en Industriestraat. Daar is nu al een mix van wonen, werken, onderwijs en zorg. Er wordt gekeken naar een toekomst met betere en veiligere wegen, een mooiere openbare ruimte en nieuwe woningen, bedrijven en voorzieningen. Dit voorjaar heeft de gemeente acht ‘versnellingslocaties’ aangewezen voor woningbouw in de komende jaren, zowel qua nieuwbouw als herinrichting van bestaande panden.
Wat betreft het Oosterdelgebied en de BroekerVeiling gaat het vooral om versterking van de toeristische, recreatieve en cultuurhistorische betekenis, met ook verbetering van de uitstraling van de route tussen de Westdijk en de haven van Broek op Langedijk.
Maar er wordt nog verder gekeken: in een straal van 1.200 meter liggen het Stadshart, en de terreinen Westpoort en De Scheg. Daar zijn mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de ambitie van gemeenten in Noord-Holland Noord om veel nieuwe woningen te bouwen, met name rondom OV-knooppunten.
Het Masterplan Stationsgebied borduurt voort op de Structuurvisie Stationsgebied die al heeft geleid tot de komst van Oogcentrum Noordholland op De Scheg, een appartementencomplex bij de fietsbrug over de N242 en de omvorming van een kantoorpand aan de Umbriëllaan tot appartementencomplex.
De ondertunneling van het spoor van de Zuidtangent is een project dat vanaf 2022 uitgevoerd zal worden, en er komen verkeerslichten op de kruising Zuidtangent-Stationsplein. Het Stationsplein wordt een prettig en groen verblijfsgebied met langzaam verkeer.
Heerhugowaard en Langedijk werken sinds kort samen aan het Stationsgebied en Langedijk Ontwikkelt met Water. Ze doen dat met bewoners, ondernemers, forensen, scholen, ontwikkelaars, ProRail, NS, fietsersbonden en andere betrokkenen. Dat is voor het Stationsgebied al gebeurd via klankbordgroepen die een bijdrage hebben geleverd aan het masterplan. Op 8 oktober zal ook gesproken worden over een vervolg van deze meespraak bij concrete uitvoeringsplannen.
De webinar begint om 18.30 uur. Aanmelden kan bij Marijke Meelissen via