Huiseigenaren in de gemeente Bergen krijgen de komende weken de kans om deel te nemen aan verschillende collectieve inkoopacties voor zonnepanelen. Het doel van collectieve inkoopacties is om een scherpe prijs te bedingen bij fabrikanten van zonnepanelen. Bij de Vereniging Eigen Huis kan tot 9 oktober vrijblijvend worden ingeschreven. De gemeente Bergen ondersteunt een concurrerende inkoopactie van regionale installateurs, die is opgezet in samenwerking met het Duurzaam Bouwloket en Bergen Energie. Webinars, digitale informatieavonden, over deze actie zijn op donderdag 1 oktober, dinsdag 6 oktober en woensdag 7 oktober.
Bij de actie van de gemeente Bergen kunnen huiseigenaren vrijblijvend en gratis één van de specialisten langs laten komen voor een vakkundig advies. Zij maken vervolgens een aanbod op maat. Wie gebruik maakt van dit aanbod, heeft ook nog het voordeel dat de btw kan worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. Binnen deze actie kan dit voor deelnemers gratis worden verzorgd door een administratiekantoor.
Concurrentie heeft deze actie van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis. Eerder schreven daar 37.000 mensen op in. Leveranciers SolarNRG, 365zon.nl, enie.nl, Gutami, Greenchoice en Solar Concept wonnen op 29 april de veiling. 10.000 deelnemers gingen in op hun aanbod. Het was het grootste collectief van Nederland. Bij deze actie komt de leverancier pas het dak inspecteren nadat het aanbod is geaccepteerd. Een nieuwe actie is nu gestart waarop tot 9 oktober kan worden ingeschreven.
Volgens Marit Smelter, beleidsmedewerker Energietransitie van de BUCH, is het mogelijk voor huiseigenaren in Bergen om op beide acties in te schrijven en dan later een keuze te maken welke offerte ze ondertekenen. Ze verwacht dat de inkoopactie van de gemeente ervoor zorgt dat ze concurrerend zijn met eventuele andere grote aanbieders en inkoopacties: "Ons aanbod van het Duurzaam Bouwloket wordt uitgevoerd door lokale installateurs verenigd in Stichting eneRegio. Zo stimuleren we ook de lokale economie." Ze weet niet hoe Vereniging Eigen Huis de eigen installateurs kiest.
Volgens Smelter is het uiteindelijk aan de huiseigenaar om te beslissen welke inkoopactie ze het beste vinden: "Als gemeente hopen we uiteraard dat zo veel mogelijk inwoners zonnepanelen aanschaffen".