Reclame


De hele maand voert het Ministerie van Justitie en Veiligheid de voorlichtingscampagne 'Senioren en Veiligheid' en maandag eindigt de week over oplichting via Whatsapp. Het aantal slachtoffers blijft explosief groeien. In de eerste zeven maanden van 2020 waren Nederlanders al voor miljoenen de klos, aldus de Fraudehelpdesk. Het kan iedereen overkomen, de oplichters zijn sluw. Zo bekent Heerhugowaards wethouder Annette Groot dat zij bijna rond 1.500 euro had overgemaakt naar haar 'zus'.

Eerder dit jaar kreeg Groot een appje van een onbekend nummer. “Mijn zus gaf aan een nieuw mobiel nummer te hebben. Het zag er normaal uit, met haar foto en haar naam erbij. Het verzoek of ik iets wilde voorschieten klonk geloofwaardig. Natuurlijk had ik gehoord van deze manier van oplichting, en ik dacht altijd: daar trap je toch niet in? Maar het gaat heel makkelijk. Ik was met mijn hoofd ergens anders mee bezig. Toen het echt op de financiën inging, begon het toch te kriebelen en heb ik mijn zus op haar oude nummer gebeld.  Bijna was ik er dus in getrapt.”

Groot waarschuwt anderen zeer alert te zijn op de praktijken van dit soort oplichters. "Denk niet dat het jou niet kan overkomen.”

WhatsApp fraude is een van de speerpunten in de voorlichtingscampagne Senioren & Veiligheid, waarmee het ministerie van J&V heel september ouderen informeert over verschillende vormen van criminaliteit en oplichting. Elke week wordt er een ander thema behandeld. De derde week is het onderwerp hulpvraagfraude via WhatsApp. Dinsdag start een week in het teken van phishing. De campagne bestaat uit voorlichtingsfilmpjes op maakhetzeniettemakkelijk.nl.
Pin It
Bekeken: 2764x
Reclame