Er komen geen noemenswaardige corona-investeringen voor de zorg en het onderwijs. Vooral in de zorg, waar flink werd gepleit voor een structurele loonsverhoging, wordt goed gebaald. Tanneke Goverse, operatie-assistente in het Alkmaarse Noordwest Ziekenhuis: "Ik vind het echt enorm teleurstellend. Ik had eigenlijk niet beter verwacht, ik ging er heel sceptisch in. We moeten het doen met waardering en applaus."
Tanneke werkt normaal gesproken als operatie-assistente, een baan die ontzettend slopend is. "Als andere mensen vrij zijn en met hun familie op de bank zitten, werk ik aan ingewikkelde hersenoperaties of gescheurde slagaders. Ik hou daar uiteindelijk netto 15 euro per uur aan over", vertelt ze tegen mediapartner NH Nieuws. En toen kwam het coronavirus.
Vanwege haar achtergrond als verpleegkundige ging Tanneke, net als veel collega's, over naar de Intensive Care en de verschillende covid-afdelingen. "We hebben een heel grote piek gehad in april. Dat waren heel zware maanden, met extra diensten bij nacht en ontij, en ook nog werken met zware persoonlijke beschermingsmiddelen. Het zweet loopt echt langs je rug naar beneden, en dan ook nog eens met gevaar voor eigen leven."
"Wij zijn nog steeds druk bezig om de achterstand in te halen", vervolgt ze. "In het Noordwest moeten we nog zo'n 1.000 ingrepen inhalen. En het virus is het land nog niet uit, dus voorlopig blijven we nog wel in deze omstandigheden werken."
Goverse is teleurgesteld dat het kabinet zich niet harder inzet om meer structurele waardering aan de zorg te bieden. Het baart haar ook nog eens zorgen, omdat ze veel collega's uit het vak ziet stappen en jongeren zich steeds minder geroepen voelen om de zorg in te gaan. Ze roept premier Rutte op om met de zorg om de tafel te gaan. "Ik zou heel graag met hem een goed gesprek willen hebben. Tijdens de laatste motie over meer waardering voor de zorg, werden er salarissen voor IC-verpleegkundigen genoemd die niet klopten. Ik wil graag bespreken hoe we de zorg weer aantrekkelijk kunnen maken. "
Een veelbesproken onderwerp bij het zorgpersoneel is een mogelijk tweede golf van coronapatiënten in het ziekenhuis. "Wij vragen ons continu af of we nog bereid zijn om dit allemaal nog een keer te doen", bekent Tanneke. "Ik ben opgeleid verpleegkundige, dus bij de eerste golf was mijn antwoord natuurlijk ja. Maar bij een tweede golf? Met zo weinig waardering weet ik niet of ik de volgende keer nog wel zo bereidwillig ben. Als er nog een keer zo'n golf komt, kunnen we dat nog wel aan met z'n allen?"
Goverse waardeert de bonus van 1.000 euro, eerder dit jaar aangekondigd, en de 500 euro in de Miljoenennota voor volgend jaar. Maar het houdt niet over. "Het is heel mooi dat die zware omstandigheden worden beloond met een bonus van 1.000 euro. Dat is een leuke waardering, maar daar blijft het ook bij."