De sprong naar aardgasvrije wijken kan het makkelijkste als eerste worden gewaagd in Egmond aan Zee en in het dorp Bergen. Daar zijn de omstandigheden gunstig in Beekhove en Conincx, Bergen Centrum, Rekere en Saenegheest. De eerste 3000 huishoudens die in 2030 van het gas af moeten zijn, bevinden zich waarschijnlijk daar. De overige 12.000 woningen in de gemeente Bergen volgen tussen 2030 en 2050.
Fractieleden luisterden donderdagavond naar een presentatie van ambtenaren van de BUCH, waarin de opgave uit het Klimaatakkoord voor de komende dertig jaar uit de doeken werd gedaan. Woningen zijn in de gemeente verantwoordelijk voor ruim 40 procent van alle CO2-uitstoot.
Het bedrijfsleven en verkeer en vervoer stoten elk ruim een kwart van het totaal uit, de landbouw neemt 5 procent voor zijn rekening. Aardgas is goed voor tweederde van de vraag naar energie in de gemeente.
Tot 2020 moeten per jaar 375 woningen van het aardgas af worden geholpen. Daarna staat de gemeente Bergen voor de opgave om 600 woningen per jaar aan een andere energiebron voor verwarming te helpen. Het laaghangend fruit bevindt zich in wijken met veel bezit van woningcorporaties, en in wijken met veel hotels, flats en appartementencomplexen. Hier kan rendabel een alternatief warmtenet worden aangelegd, met warmte van de afvalverbranding in Alkmaar. Andere energie moet komen van lokale opwekking, bijvoorbeeld met zonnepanelen, uit aardwarmte of uit oppervlaktewater.
Naast Egmond aan Zee lijken het centrum van Bergen en de Bergense wijken Saenegheest en later wellicht ook de Rekere geschikt voor een warmtenet, omdat de woningen hier relatief dicht bij elkaar staan. Kansrijke gebieden voor volledige omschakeling op elektriciteit voor de energiebehoefte zijn in het zuidwesten van dorp Bergen de wijken Beekhoven (rond de Kloosterlaan) en Conincx (rond de Dirk Klompweg). Dat komt omdat hier veel woningen zijn te vinden die al goed geïsoleerd zijn. Op isolatievlak valt elders in de gemeente nog veel winst te behalen.
Fractieleden hadden tijdens de presentatie vragen over de betaalbaarheid van de overgang voor burgers en het maatschappelijk draagvlak. Een deel van de vragen wordt door tijdgebrek schriftelijk beantwoord. Aanstaande dinsdag gaan de fractieleden dan met elkaar en met de wethouder in discussie over dit thema.