Burgemeester Leontien Kompier kijkt tevreden terug op de vervolgbijeenkomst over het vaarbeleid in gemeente Langedijk, die vorige week werd gehouden. “We moeten met elkaar op zoek gaan hoe we varen leuk houden in en op het water voor zowel vaarrecreanten als omwonenden. We moeten het samen doen. Aanwezige omwonenden en jeugd worden bedankt voor hun komst en ideeën. Ik hoop en reken op de inbreng van inwoners bij het vervolg van het beleid."
Naast Kompier, wethouder Ad Jongenelen en inwoners, waren van de partij een vertegenwoordiger van Belangenvereniging Groot Oosterdel (BGO), wijkagent Anne Kees Meines, hoofd Toezicht & Handhaving en de projectleider van het nieuw te vormen vaarbeleid. Volgens de gemeente waren de aanwezige inwoners zeer blij met de avond en de gelegenheid om aanbevelingen te kunnen doen.
Sinds de eerste bijeenkomst voerde de gemeente breed campagne tegen vaaroverlast via papier, het internet en spandoeken aan het water. In een video sprak ook Jongerenwerk jeugd aan en Sport Servicepunt Langedijk organiseerde jeugdactiviteiten. De kreeftviswedstrijd en verruiming van de openingstijden van de sluis in Broek op Langedijk oogsten, ideeën uit eerdere bijeenkomsten, oogsten veel lof.
Wijkagent Anne Kees voegde toe dat de politie van de zomer veel handhaafde. Ook was er extra inzet van boa’s vanuit de gemeente en Recreatieschap Geestmerambacht. Inwoners die aan het water wonen zagen overdag verbetering. Burgemeester Kompier: "Goed om te zien dat inwoners gemerkt hebben dan er gehandhaafd is". Echter de overlast nam wel toe in de avonden, nachten en weekenden. Daar zijn inmiddels drie nieuwe boa's voor aangesteld.
Meer promotie van het gebruik van elektrische fluisterbootjes is gewenst en een aangedragen optie is bootregistratie voor eenvoudigere handhaving. Daarnaast kwam het maximaliseren van het aantal huurboten en eenrichtingsverkeer ter tafel, het verbod op jetski’s en waterski’s en motoren met teveel pk’s, cameratoezicht en een avondklok op het water. Verder vroegen meerdere inwoners om verplaatsing van de botenhelling aan de Lepelaar, omdat er op de kant overlast en onveilige situaties ontstaan.
Ad Jongenelen gaf aan te onderzoeken of alle genoemde wensen onderdeel kunnen worden van nieuw beleid. "We proberen een situatie te bereiken die voor alle partijen gunstig is. Het uitgangspunt is om een vaarbeleid te formuleren waarbij handhaving veel minder nodig is. En we proberen inwoners daar zo zoveel mogelijk bij te betrekken."
Andere ideeën voor het nieuwe vaarbeleid zijn van harte welkom en kunnen gemaild worden via