De Alkmaarse wijkagent Bas Wijnen krijgt bijval van Nationale Politiebond, nadat hij zich via sociale media verwonderde over veelplegende illegalen die maar niet naar het land van herkomst terug kunnen. De bond wil nu eens echt actie zien van politici, zodat Nederland niet langer wordt afgepoeierd door de landen die hun criminele staatsburgers niet terug willen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt de oproep uiterst serieus te nemen.
"Ik blijf het bijzonder vinden dat wij zo iemand niet op het vliegtuig kunnen zetten naar land van herkomst", Twitterde Wijnen vorige week donderdag na de aanhouding van een ongewenste vreemdeling vanwege diefstal, doodsbedreigingen en intimidatie in winkelcentrum De Mare. Dat terwijl de Marokkaan, die het politiesysteem siert met 579 registraties en 155 antecedenten, net vrij was na twee jaar celstraf. De wijkagent gaat er vanuit dat de man niet ineens op het rechte pad zal blijven, temeer omdat hij fikse boetes kreeg vanwege zijn vergrijpen en illegale status.
Wijnen zou daarna door de leiding op de vingers getikt zijn, omdat hij zich publiekelijk niet op die manier had moeten uiten. Pijnlijk genoeg had Alkmaar Centraal het nieuwsbericht niet geverifieerd voorafgaand aan overname, want dat bleek helemaal niet te kloppen. Publiekelijk kreeg de lokaal populaire wijkagent veelal bijval.
En dus ook van de Nationale Politiebond. Voorzitter Jan Struijs in Hart van Nederland: “We zien dat de landen van hun herkomst deze mensen niet meer opnemen. Dat is een politiek probleem. Er wordt veel over gesproken in de Tweede Kamer, maar de realiteit is dat deze mensen, vooral jonge mannen, rondlopen, geen inkomen hebben en aan de lopende band misdrijven plegen."
Niet alleen burgers zijn de klos door draaideurcriminelen zonder verblijfsstatus, ook politie en justitie. "Als ze dan weer buiten komen, plegen ze een dag later weer winkeldiefstallen of een ander misdrijf,” aldus Struijs. “Het kost heel veel capaciteit. Die zouden we liever gebruiken om moorden op te lossen of andere ernstige zaken te doen."
Grapperhaus wil uitzoeken of er vooruitgang geboekt kan worden op juridisch en bestuurlijk vlak of dat het probleem politiek moet worden aangepakt. De minister zegde toe met de politiebonden in overleg te gaan.