Maandag begint de verkoop van 73 appartementen in de oude Ringers Chocoladefabriek aan de Noorderkade. Dat is precies 100 jaar nadat de eerste steen werd gelegd door de familie Ringers, die er tot 1973 de schoorsteen liet roken.
In juni werd de omgevingsvergunning verleend voor deze herbestemming van de fabriek. Na de sluiting ervan was het ruim veertig jaar lang winkelcentrum. Sloopplannen kregen ruim tien jaar geleden steeds vastere vorm, onder meer om plaats te maken voor een campus van Hogeschool Inholland. Eerst zorgde de economische crisis die was uitgebroken in 2008 voor vertraging, daarna groeide het maatschappelijk verzet tegen sloop van dit industrieel erfgoed. Aanvankelijk gestart door de Historische Vereniging Alkmaar, maar toen die in 2012 noodgedwongen een akkoord tekende voor sloop en nieuwbouw op die plek met wat historische elementen, nam de nieuwe erfgoedstichting Adapt het stokje over als verzetsleider tegen de sloop.
Hun inzet om hier het nieuwe poppodium te vestigen, strandde in de gemeenteraad, maar politiek brokkelde vanaf dat moment wel de steun af voor de sloopplannen. De ideeën voor herbestemming kregen pas echt wind in de zeilen door de plannen van het familiebedrijf Dobla in Heerhugowaard van Arthur Dontje uit Schoorl, wereldwijd marktleider in chocoladedecoraties. Dat wilde hier een chocolate experience vestigen als toeristentrekker met patisserie-opleiding naast het hoofdkantoor en innovatiecentrum van Dobla. Het benadrukte de cultuurhistorische waarde voor nieuwe bedrijvigheid en hielp de Ringers Chocoladefabriek in 2016 aan de gemeentelijke monumentenstatus. Drie jaar lang hield het Alkmaar in spanning of het zou doorgaan. Dobla trok zich in 2017 terug uit het project en werd kort daarna verkocht aan een Italiaanse branchegenoot. Daarna kocht Ten Brinke Vastgoed het pand om een groot deel van de ontwikkelde plannen in aangepaste vorm uit te voeren.
Honderd jaar na de eerste paal lijkt het voortbestaan van de Ringersfabriek beklonken met de start van de verkoop van 73 woningen in een gerestaureerd monument. De woningen variëren van 65 tot 217 vierkante meter met buitenruimtes. Vanaf vandaag zijn impressies en plattegronden online te raadplegen op woneninderingersfabriek.nl.
Oplevering wordt in 2022 verwacht. De invulling van de begane grond blijft nog een verrassing, maar bekend is dat de eigenaar hiervoor is benaderd door horecaondernemers, evenementenbureaus, chocoladefabriekjes en lokale bierproducenten. Die gesprekken zijn nog gaande.