Reclame

De voedselbanken in het land bereiden zich voor op een groei van het aantal klanten. De verwachting is dat door de economische krimp en de stijging van de werkloosheid meer mensen moeite krijgen om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Carla van Hoorn, bestuurslid van Voedselbank Langedijk en verantwoordelijk voor de intakes: "Of ook in Langedijk meer mensen een beroep op ons zullen doen is een moeilijke vraag. We kunnen niet in de toekomst kijken. Bij een tweede golf en een nieuwe lockdown eventueel wel."

Op dit moment zit Voedselbank Langedijk op 65 pakketten. "Dat is het normale aantal, we zien dus nog geen toename. Alleen tijdens de economische crisis een aantal jaar geleden zaten we boven de 100. We hebben aan het begin van de coronacrisis alleen twee kapsters gehad, maar die zijn weer aan het werk."

Bij een eventuele stijging van de vraag kan Voedselbank Langedijk terecht bij haar toeleveranciers. Van Hoorn: "Een groenteleverancier levert ons verse groenten. Verder zitten we hier op het platteland goed met de agrariërs die ons aardappelen en kool verstrekken. In de grote steden hebben ze het wat dat betreft moeilijker."

Langedijk profiteert deze week ook van een landelijke actie bij Albert Heijn. Die nodigt zijn klanten uit om ontbijtartikelen voor schoolkinderen te kopen en die dan aan de voedselbanken te schenken. Van Hoorn: "Zaterdag staan we met een coronaproof stand voor de supermarkt. Mensen kunnen een deel van hun aankopen dan aan ons overhandigen. Een goeie actie van AH".

Van Hoorn benadrukt dat ook ZZP'ers en mensen met een eigen bedrijfje in aanmerking kunnen komen voor een pakket van de voedselbank als ze in de problemen zijn geraakt door de coronacrisis. "Veel mensen zullen denken dat ze niet welkom zijn, of schamen zich om contact met ons op te nemen. Maar als je inkomen wegvalt en je je boodschappen nauwelijks nog kunt betalen mag je je gerust tot ons wenden. Daar zijn we voor."
Pin It
Bekeken: 1669x
Reclame