De fracties van GroenLinks en de ChristenUnie stellen de vraag aan het Alkmaarse college, of het zich er wel van bewust is waar de natuursteen vandaan komt die de afgelopen vijf jaar is ingekocht voor de inrichting van de openbare ruimte of voor het aankleden van gemeentelijke gebouwen. Bovendien willen de twee fracties dat gemeente een convenant tegen kinder- en dwangarbeid in de natuursteenindustrie ondertekent.
De fracties geven aan dat wereldwijd minstens een miljoen kinderen in de mijnbouw werken. Een deel daarvan werkt in steengroeves in India, waar onder meer kinderkopjes voor bestrating en graniet voor grafstenen, monumenten, tegels, gevels en stoepranden vandaan komen. Ook volwassenen leven volgens het rapport 'The Dark Side of Granite' in moderne slavernij. Bovendien is in de zandsteenindustrie stoflongziekte een groot probleem.
Met ondersteuning van de SER hebben verschillende partijen uit de natuursteensector het IMVO-convenant 'Initiatief TruStone' ondertekend. In dit convenant committeren de ondertekenaars zich tot het uitsluitend inkopen van verantwoorde natuursteen, onder andere door de oorsprong van het materiaal in kaart te krijgen. Meerdere gemeenten hebben zich ook al aangesloten, net als het Rijksvastgoedbedrijf. (foto: Pixabay / Amber Clay)