Reclame

Tot 1960 werd in Nederland regelmatig lood gebruikt voor leidingen. Toen was nog weinig of niets bekend over de mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Sindsdien zijn de meeste van deze leidingen vervangen, maar bij naar schatting tot 200.000 woningen op 1.500 plekken in Nederland nog niet. Kennemer Wonen controleert nu het kraanwater op lood in de betreffende woningen. Een deel van de huurders is inmiddels geïnformeerd, de rest volgt binnen twee maanden.

Kennemer Wonen bezit vooral naoorlogs vastgoed en veel van voor 1960 is al gerenoveerd, maar misschien zitten er nog ergens leidingen buiten het zicht. Vastgoedmanager Michiel van Baarsen: "Daarnaast heeft onze huurdersvereniging naar aanleiding van de berichtgeving in de media over loden leidingen gevraagd onderzoek te doen naar een aantal complexen. Voldoende redenen om onze verantwoordelijkheid te nemen en onderzoek te doen om de risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten."

Kennemer Wonen volgt het advies van overkoepelend orgaan Aedes en hanteert de regels van de Gezondheidsraad. De watermonsters worden door een geaccrediteerd bedrijf onderzocht op de aanwezigheid van lood. De maximaal toegestane concentratie is 10 microgram per liter. Mocht er ergens teveel lood in het drinkwater zitten, dan neemt de wooncorporatie zo spoedig mogelijk maatregelen.

Een loden waterleiding in overigens niet moeilijk te herkennen. Ze zien er doorgaans dof en grijs uit, en ze klinken ook dof als je er met een metalen voorwerp zoals een lepel of stuk gereedschap op tikt. Meer info op drinkwaterplatform.nl. (foto: Pixabay / Semevent)
Pin It
Bekeken: 2565x
Reclame