Bij het strandje aan het Paddenpad in Bergen liggen meerdere dode vissen. Bij het strandje gaan normaal gesproken veel honden te water, maar ook kinderen zijn er regelmatig zwemmend te zien.
Advies van waterbeheerders is om niet te gaan zwemmen in water met dode vissen en ook de hond niet in het water te laten. Er kan volgens de website meldpuntwater.nl sprake zijn van botulisme, blauwalg, watervervuiling of een te laag zuurstofgehalte in het water.
Verschillende omwonenden melden het reeds te hebben doorgegeven aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De verwachting is dat deze waterbeheerder snel gaat kijken wat er aan de hand is en eventueel maatregelen nemen om erger te voorkomen. Bij minder dan 25 vissen is het echter aan de gemeente om de situatie te onderzoeken. Momenteel vindt afstemming plaats tussen hoogheemraadschap en gemeente over de situatie.
Het water maakt deel uit van de waterlopen in de Damlanderpolder. Deze polder vangt via een ingewikkeld systeem water op van het gebied rond de Nesdijk, dat daarna verder wordt afgevoerd via de Philisteinse polder naar zuidelijker ringvaarten. De molenaars van de Wimmenumer Molen en de Philisteinse Molen hebben niet meer dode vissen gezien, blijkt bij navraag.
De website meldpuntwater.nl legt uit dat het zuurstofgehalte in het water kan afnemen als het lang droog is geweest. Bij voortdurende droogte staat er namelijk minder water in plassen, in uiterwaarden of sloten dan normaal. Dit komt doordat het water verdampt en doordat de grondwaterstand is gedaald. Het oppervlaktewater warmt zo eerder op en het zuurstofgehalte daalt. Hierdoor kunnen vissen aan de oppervlakte gaan zwemmen, naar lucht gaan happen of stikken.