De intocht van Sinterklaas in Alkmaar dit jaar is ook al tijdens de maand augustus en bij deze hoge temperaturen goed voor verhitte discussies. Zo kondigde het Sinterklaascomité donderdag aan bij de intocht dit jaar Pieten van allerlei kleuren te willen inzetten naast Zwarte Pieten, maar de anti-racismegroep Alkmaar Kan Het! neemt daar geen genoegen mee.
Lida Mathot van het Sinterklaascomité hoopte tegenstanders en voorstanders tevreden te stellen met de diversiteit. "Ik wil rekening houden met iedereen". Iedereen betekent ook Alkmaarders die Zwarte Piet willen behouden. "Dat is een hele grote groep”, stelt Mathot. 'Alkmaar Kan Het!' is echter verbolgen, liet de groep vrijdag weten via de eigen Facebookpagina. "Toevoegen van andere kleuren Pieten verdoezelt niet dat de blackface traditie in stand wordt gehouden."
"Anno 2020, met alle informatie die voorhanden is en na alle Black Lives Matter-protesten wereldwijd is vasthouden aan Zwarte Piet gewoon een dikke middelvinger naar de slachtoffers van racisme", is verder te lezen. "Dat het een hele grote groep betreft in Alkmaar die voor het behoud van Zwarte Piet is, laat alleen maar zien hoe groot het racisme probleem is in Alkmaar."
De intocht van de Sint gaat hoe dan ook door, stelde Lida Mathot al eerder. Er volgen in september nog gesprekken met de gemeente, tevens over hoe het kinderfeest coronaproof kan worden gevierd. Ook met 'Alkmaar Kan Het!' wil ze in gesprek. De groep had dat gesprek liever al eerder gevoerd, nog voor Mathot naar buiten kwam met het plan voor multi-kleuren Pieten, inclusief zwart.
Mathot wil even afstand nemen van de discussie, laat ze Alkmaar Centraal weten: "Alles wat ik nu zeg levert een tegenreactie op. Het vliegt alle kanten op, dat is helemaal niet de bedoeling. We zijn wel met het organiseren van een kinderfeestje bezig. In september praten we verder."
De Heerhugowaardse evenknie van de Alkmaarse anti-racismegroep was een maand terug al in touw. Deze groep wordt telkens vertegenwoordigd door niet-inwoners en bij de intocht van 2019 kwam niemand voor het protest opdraven. Burgemeester Bert Blase besloot dan ook om alleen met Heerhugowaarders in overleg te willen. Dit werd opmerkelijk genoeg als "institutioneel racisme" veroordeeld. Het overleg werd uitgesteld en later afgesteld.