De provincie Noord-Holland beheert kilometers aan bermen langs haar wegen en vaarwegen. Dat biedt kansen om de biodiversiteit in Noord-Holland te versterken. De provincie hanteert daarom strikte richtlijnen voor het bermbeheer. In Oterleek zijn ze blij met het resultaat, laten biologische wijngaardhouder Sanne Swirs en imker Marco van Hees weten.
De groenzones langs de provinciale infrastructuur bestaan uit meer dan 2.000 hectare grond. Dit is ongeveer de oppervlakte van een middelgrote gemeente als Enkhuizen. De bermen zijn vooral bedoeld als uitwijkmogelijkheid voor automobilisten en als waterafvoer van de weg. Maar minstens zo belangrijk is de ecologische functie en waarde ervan.
Door een mix van grassen, kruiden, struiken en bomen zijn de bermen in Nederland namelijk een belangrijke leefomgeving voor insecten en vlinders. De provincie wil deze plekken behouden en waar mogelijk versterken. In veel gebieden vormen de bermen belangrijke verbindingen tussen bestaande natuur, en zijn het de laatste 'vluchtheuvels' voor natuur (omdat er bijvoorbeeld industriegebieden naast liggen).
De wijngaard van Sanne Zwirs ligt aan de Huygendijk en heeft veel baat bij het zogenaamde sinusmaaien: de maaimachine slingert alsof de bestuurder dronken is over de berm en maait sommige delen wel, en andere niet. Dit zorgt voor een verschil in planten, kruiden en struiken. Zwirs: "Die geven allemaal ander stuifmeel waar veel verschillende insecten op af komen. Ze houden elkaar in evenwicht, zodat er geen plagen komen. Dus hoeven we geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken, wat onze wijn beter maakt."
De gebiedsaannemers in de provincie Noord-Holland zorgen goed voor onder andere het beheer van de bermen en de oevers. Iedere aannemer geeft op een andere manier invulling aan het beheer en daarmee aan de biodiversiteit van de bermen en oevers. Hierdoor zien de bermen er in de provincie verschillend uit en is de biodiversiteit ook verschillend per gebied.
Ook de bijen van imker Marco van Hees doen het beter nu er verschillende soorten bloemen groeien in de bermen van de Huygendijk. Van Hees: "Vroeger stond er één soort plant, of alleen maar groen. Honingbijen hebben door het hele jaar heen verschillende soorten bloemen nodig. Biodiversiteit is een voorwaarde om ze gezond te houden. Ik merk dat ze vitaler en actiever zijn, ze halen meer stuifmeel."
Om meer uniformiteit in het bermbeheer te krijgen, zijn er heldere richtlijnen voor de gebiedsaannemers opgesteld. Zo moet tijdens het onderhoud direct duidelijk zijn of er bijvoorbeeld wel of niet ingezaaid kan worden. Of op welke manier de bermen gemaaid moeten worden. De bermen en oevers kunnen zich op die manier optimaal ontwikkelen, wat zorgt voor een bloeiende biodiversiteit. (foto: Provincie Noord-Holland)