De gemeente Bergen heeft vorige week compleet verkeerde informatie verstrekt aan Duinstreek Centraal over de voorrangsregeling voor inwoners van Egmond-Binnen die een appartement willen huren in de nieuwbouw op de plek van de verlaten Adelbertuskerk in Egmond-Binnen. Dat is gisteren, acht dagen na het verschijnen van het eerste artikel op Duinstreek Centraal, aan het licht gekomen op het gemeentehuis.
Vorige week maandag kwam de gemeente Bergen met een persbericht met de titel '52 betaalbare huurwoningen voor Egmond-Binnen'. De aanleiding bleek te zijn dat het college een week eerder de randvoorwaarden had vastgesteld voor woningbouw op deze plek aan het Kerkplein. Omdat slechts een enkele randvoorwaarde werd genoemd in het persbericht, stelde Duinstreek Centraal aanvullende vragen aan de gemeente. Vooral was de redactie benieuwd hoe je de tegemoet kunt komen aan de wens van de dorpsvereniging om de sociale huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan inwoners van het dorp, als door de Huisvestingsverordening strenge regels gelden wie in de regio aan de beurt is voor een beschikbare sociale huurwoning.
Het juiste antwoord had moeten zijn dat er sinds 2019 een nieuwe Huisvestingsverordening is, die het college van B en W de ruimte geeft om bij nieuwbouw voorrang te verlenen aan bepaalde doelgroepen, zoals inwoners uit het eigen dorp. Een aanvullend besluit daartoe stelde het college in maart vast. De enige eis die eraan hoeft te worden gesteld is dat de dorpelingen nu wonen in een sociale huurwoning in Egmond-Binnen en dat de nieuwbouwwoning op het Kerkplein beter bij het huishouden past, bijvoorbeeld op grond van inkomen, huurprijs of gezinssamenstelling. De voorrangsregeling voor binders van alle nieuwe huurwoningen op de plek van de Adelbertuskerk, zowel in de sociale als de vrije sector, was dus in kannen en kruiken.
In de interne communicatie bij de gemeente Bergen heeft het gehaperd. De communicatieadviseur en de beleidsmedewerker die op dit dossier zitten, bleken niet op de hoogte van de nieuwe Huisvestingsverordening uit 2019, en wisten ook niet dat het college van B en W het bijpassende besluit voor de voorrangsregeling in maart hadden genomen. Daardoor gaven zij de onjuiste informatie dat een omslachtig experiment in Egmond-Binnen zou moeten worden opgetuigd, zoals het tot 2019 was geregeld in de Huisvestingsverordening 2015.
Doordat nadere vragen over de aard en inhoud van het aangekondigde experiment lang bij de woordvoerder bleven liggen, duurde het acht dagen voordat beiden erachter kwamen dat het zo niet meer werkt. Daardoor verscheen op vrijdag 3 juli een tweede artikel waarin wederom ten onrechte over een experiment met woningtoewijzing in Egmond-Binnen werd gesproken.
Pas nadat de woordvoerder afgelopen maandag werd herinnerd aan de openstaande vraag, kwam er beweging in de zaak. Daarna bleek op het gemeentehuis dat de plank volledig was misgeslagen met het eerdere antwoord.
Wethouder Klaas Valkering biedt zijn excuses aan voor de gang van zaken. Hij verzoekt de namen van de betreffende medewerkers niet te noemen: "Politiek ligt de verantwoordelijkheid voor het informeren van journalisten over dit project bij mij, ik zou daarom willen vragen mijn naam te gebruiken. Onze medewerkers kunnen zich niet verdedigen in het publieke debat. Daarmee hebben we in Bergen vaker te maken gehad en voor medewerkers is dat meer dan vervelend."