In de Alkmaarse raadsvergadering maandagavond werd gesproken over het opvangen van weeskinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren riepen het kabinet in een motie op om 500 extreem kwetsbare vluchtelingenkinderen uit de kampen in Nederland op te vangen. Alkmaar zou volgens de fracties een aantal van hen moeten opnemen, mits het Rijk bijdraagt in de kosten.
Het verhaal van GroenLinks raadslid Ema Najetovic zorgde ervoor dat alles opeens heel erg tastbaar werd. Zij vluchtte in 1994, als kind, van Bosnië naar Nederland en vertelde dat zij toen in net zo'n sporthal als in De Meent - waar de vergadering weer plaatsvond - in een stapelbed geslapen had.
Najetovic tegen Alkmaar Centraal: "Er zijn zo'n 5.000 weeskinderen in de Griekse kampen. Als Nederland, verspreid over gemeentes, er 500 opneemt moet dat toch kunnen. We kunnen Griekenland er niet voor laten opdraaien. Ja, het Rijk heeft al 4 miljoen euro beschikbaar gesteld om daar voor de kinderen te zorgen. Maar daar worden alleen maar meer shelters van gebouwd. Je moet die kinderen juist uit die kampen halen. Daar hebben ze geen toekomst."
Het GroenLinks raadslid weet hoe belangrijk het is dat de weeskinderen uit de Griekse kampen zich kunnen ontwikkelen. "Die kinderen hebben recht op goed onderwijs, zoals ik dat ook heb gehad. Asielzoekertjes zijn echte strebers, die willen laten zien dat ze wat kunnen. Syrische en Iraanse kinderen bijvoorbeeld zijn hartstikke intelligent, die worden allemaal arts of advocaat. Dat zit in hun cultuur, de maatstaf daar is dat iedereen universitair onderwijs volgt."
Uiteindelijk stemde een meerderheid van 21 raadsleden (PvdA, Senioren, ChristenUnie, GroenLinks, D66, Leefbaar Alkmaar en PvdD) voor de motie, en waren er 17 tegenstemmen. Ema Najetovic is zeer tevreden: "Ik had al het idee dat sommige raadsleden voor zouden stemmen. Als mijn verhaal daaraan heeft bijgedragen is dat alleen maar mooi."
Met de bereidheid om kinderen op te vangen, sluit Alkmaar zich aan bij een groeiende groep gemeenten, ruim 30 nu, die vindt dat Nederland meer moet doen dan hulp organiseren in Griekenland zelf.
Het idee om 500 kinderen naar ons land te halen, komt van hulporganisaties als Defence for Children, Vluchtelingenwerk Nederland en Stichting Vluchteling. Die wijzen erop dat de kwetsbare weeskinderen zelfs seksueel worden uitgebuit.