Nijntje wordt dit weekeinde 65 jaar. Op 21 juni 1955 verscheen het eerste boekje met de avonturen van het fantasiefiguurtje. Tekenaar Dick Bruna kwam in de jaren vijftig vaak in de kustplaats voor vakantie. Rond het huisje dartelde een wit konijn, waarover de tekenaar verhaaltjes ging verzinnen om aan zijn 1-jarige zoontje Sierk te vertellen. Hij noemde het nijntje pluis (zonder hoofdletter), als afkorting van konijntje.
Bruna tekende nijntje zo eenvoudig mogelijk in wit met een zwarte lijn erom, een kruisje als mond en met een gekleurd jurkje aan. Het was een meisje, want Bruna vond een jurkje leuker om te tekenen dan een broek. Deze allereerste uitgave heette ‘nijntje aan zee’.
De avonturen van nijntje verschenen in 30 kleine vierkante boekjes, die in meer dan 80 talen zijn verschenen, inclusief braille. Wereldwijd zijn er al meer dan 85 miljoen exemplaren van verkocht. Omdat nijntje in het buitenland vaak moeilijk is uit te spreken, heet ze daar overal Miffy.
Het konijn wordt in Egmond aan Zee nog steeds geëerd met het ’Nijntje aan Zee pleintje’ dat Dick Bruna in 2008 zelf kwam openen. Er staat een speeltoestel in de vorm van een zeilboot. Bij het overlijden van Bruna in 2017 werden er bloemen gelegd als ware het een monument.
De houten boot op het nijntjeplein is een initiatief van vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee’. In Utrecht heeft nijntje een eigen museum, onderdeel van het Centraal Museum, met jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers.