Reclame

Ruim een jaar geleden kreeg Heerhugowaard een wereldprimeur: op de dubbele vangrail van de N194 werd 72 meter folie aangebracht met daarin zonnecellen. Doel van unieke proefproject ’Modular E-cover for Smart Highways’ (MESH) was om te kijken of de materialen robuust genoeg zijn en hoeveel stroom het zonnefolie zou opwekken. Achteraf is er enige teleurstelling, maar toch ook optimisme.

"Hoewel de energieopbrengst een beetje tegenviel, leverde deze vangrail toch 1.200 kWh per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld eenpersoonshuishouden verbruikt 1.800 kWh per jaar", stelt gemeente Heerhugowaard. "Dat kan in de toekomst veelbelovend zijn, in Nederland hebben we namelijk zo'n 7.500 kilometer vangrail."

"Hoewel de energieopbrengst lager was dan verwacht, is er toch sprake van een succes vanwege alle nieuwe kennis die is verzameld over dit unieke ontwerp", vult de provincie aan. "De proef leverde veel nieuwe informatie over onder andere de weersbestendigheid en veiligheid. Zo bleek het aanbrengen van de zonnefolie in de vangrail een elegante oplossing maar vanuit veiligheidsoverwegingen niet gewenst."

De proefopstelling langs de N194 is inmiddels weg. Betrokken partners onderzoeken nu waarom het zonnefolie minder stroom opleverde dan verwacht en of de productiekosten omlaag kunnen. Ook wordt nagedacht over andere oppervlakten om te bekleden, zoals geluidsschermen. "De verwachting is dat in de toekomst steeds meer infrastructuur voor verkeersmanagement toegepast wordt vanwege de transitie naar ‘smart highways’", aldus de provincie. Zonnefolie zou alle elektronica aan en in deze 'slimme snelwegen' kunnen voeden.

MESH werd uitgevoerd door de provincie samen met TNO, Solliance Solar Research, Heijmans, Femtogrid en de Hogeschool van Amsterdam, en kreeg subsidie via iDEEGO (innovatie Duurzame Energie en Energiebesparing Gebouwde Omgeving) regeling van de topsector Energie, gefaciliteerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het onderzoeksrapport en meer informatie zijn te vinden op tno.nl.
Pin It
Bekeken: 1441x
Reclame