Reclame

Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee. Ook in de gemeente Bergen komt het oplaten met vuur of met gas van allerlei soorten ballonnen sinds 2019 tussen de verboden in de APV voor. Stichting Noordzee constateert nu een landelijke trend en is daar zeer tevreden over.

In april 2019 nam de hele gemeenteraad van Bergen een motie aan om het oplaten van ballonnen zoveel mogelijk tegen te gaan. Die motie werd door iedereen gesteund. Tijdens een eerdere opruimactie van de Stichting Noordzee in 2018 werden 5000 ballonresten op het strand aangetroffen. De gemeente Bergen heeft een speciale relatie met het kust- en zeeleven van de Noordzee, vond de gemeenteraad, en moest dat daarom tegen ballonafval beschermen.

In het afgelopen jaar is het aantal gemeenten met een verbod verdubbeld, zo toont het onderzoek van Stichting De Noordzee aan. Vorig jaar had in maart 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 41%. Volgens de stichting hebben ballonnen een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

Stichting De Noordzee houdt de stand van zaken per gemeente bij sinds de verantwoordelijkheid voor ballonoplaatbeleid in 2014 bij de gemeenten werd gelegd. De afgelopen twee jaar ziet de stichting de cijfers sterk stijgen. Het strandafvalonderzoek gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat.

Gemiddeld liggen er elf ballonresten op honderd meter strand. “Elke ballon die de lucht in gaat, komt weer naar beneden,” legt Ewout van Galen, programmaleider Schone zee, uit. “Veel ballonnen belanden zo in zee. Daarom is het fantastisch dat zoveel gemeenten inmiddels besloten hebben om ballonoplatingen niet meer toe te staan. Zij dragen zo bij aan een schone en gezonde Noordzee.”

Ballonnen oplaten is nu in deze regio verboden in Bergen, Heiloo, Castricum, Heerhugowaard en Langedijk. Alleen in Alkmaar mag het nog wel.
Pin It
Bekeken: 1824x
Reclame