Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen mogen vanaf 1 juni de musea weer open. Dus ook het Beatles Museum in Alkmaar. Maar het scheelde niet veel of het museum had het niet gehaald: “Zonder de trouwe fans hadden we het niet gered”, zo laat eigenaar Azing Moltmaker Alkmaar Centraal weten. Normaal gesproken komen mensen vanuit de hele wereld het Beatles Museum bezoeken, maar daar heeft de coronacrisis een streep door gehaald. En ook na 1 juni zal het toerisme nog maar een fractie zijn van wat het was.
“Ja, dit kost wel handen vol geld, we hebben van de gemeente een klein beetje geld gehad, maar dat ging niet van harte. Dat vind ik jammer, omdat we zo’n enorme attractie zijn voor de stad.” Gelukkig kon Moltmaker rekenen op de steun van de trouwe Beatles-fans. Via donaties en een speciale VIP-kaart, die een jaar lang recht geeft op toegang, konden zij hun favoriete museum helpen. “Tientallen mensen hebben gedoneerd en een VIP-kaart gekocht. Daardoor hebben we deze crisis overleefd. Ik ben de fans eeuwig dankbaar dat ze hebben laten zien hoe belangrijk ze het museum vinden.”
“Het is natuurlijk jammer dat we veel feestdagen en het begin van het toerisme hebben gemist. Op Eerste Paasdag bijvoorbeeld stond er een reservering voor driehonderd man. Dan loop je zomaar 1500 euro aan entreegeld mis. Dat zijn wel flinke bedragen, en dat was niet de enige groepsreservering die geannuleerd werd. De groep heeft overigens opnieuw geboekt, maar het is geld wat we juist nu goed hadden kunnen gebruiken. ”
Om toekomstige bezoekers nog meer te kunnen bieden heeft Moltmaker tijdens de gedwongen sluiting een aantal nieuwe zaken toegevoegd aan zijn museum. “We hebben een bibliotheek en een bioscoop bijgebouwd, de ‘Beatliotheek’ en de ‘Let it Bios’”, lacht hij. Om het bezoek van het museum zo veilig mogelijk te houden zijn er een aantal maatregelen genomen.
Op de deur bij de ingang hangt een bordje waarop staat dat er maximaal 30 personen binnen mogen zijn, geheel volgens de richtlijnen van het RIVM. Met gele pijlen op de grond zijn er looproutes uitgestippeld. “En als ik een rondleiding geef, doe ik dat met een speciaal plastic spatscherm op mijn hoofd”, vertelt eigenaar Azing Moltmaker. “De bezoekers mogen zelf weten of ze ook zo’n spatscherm of mondkapje op doen.”