Reclame

De heropening na twee maanden sluiting van de vele scholen, sportaccommodaties, hotels en restaurants brengt nieuwe gezondheidsrisico's met zich mee. Drinkwaterbedrijf PWN waarschuwt daarom alle bedrijven in een persoonlijke brief, via social media en de eigen website, en geeft tips hoe de installatie veilig opgestart kan worden.

In leidingwater dat voor langere tijd heeft stilgestaan in waterleidingen van gebouwen kan gevaarlijke bacteriegroei ontstaan met legionella of andere micro-organismen. Dat kan in het ergste geval tot gezondheidsschade leiden, zoals de pontiackoorts of de Veteranenziekte. Een uitbraak van de Veteranenziekte op de Westfriese Flora leidde in 1999 tot 32 doden en honderden zieken. Veel patiënten hielden er blijvende gezondheidsschade aan over.

Sindsdien kennen we het risico dat er bacteriekolonies kunnen ontstaan in waterleidingen waarin het water langdurig stilstaat, vooral bij wat hogere temperaturen. Dit is eenvoudig tegen te gaan door ervoor te zorgen dat er geregeld water doorheen stroomt van meer dan 65 graden Celsius; bij temperaturen van meer dan 60 graden wordt de bacterie gedood. Ook 1 minuut doorspoelen met koud water helpt na langdurige stilstand.

Besmetting met de legionellabacterie gebeurt via de longen. De infectie wordt mogelijk overgebracht door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel). Verneveling van water gebeurt bij huishoudelijk gebruik van leidingwater (zoals douchen), maar ook in bubbelbaden en bij sommige vormen van luchtbehandeling (airconditioning). Het drinken van water vormt geen risico.

Douches in hotels waar de kraan soms (als de kamer een poos leegstaat) een aantal dagen niet loopt, zijn een beruchte bron van besmetting. De bacteriën hebben zich ruim kunnen vermenigvuldigen en worden door de eerste bader tijdens het douchen ingeademd. Douches in kleedkamers van sport-, fitness- en wellnessaccommodaties die in maart de deuren moesten sluiten verdienen ook enige aandacht.

Het PWN adviseert daarom overal waar water langdurig heeft stilgestaan, de binneninstallatie flink door te spoelen voor ingebruikname. 1 minuut is veelal voldoende. Hetzelfde advies wordt bijvoorbeeld gegeven na afwezigheid door vakantie. Op de website van PWN staan nog meer tips om legionellabesmetting te voorkomen, aldus Malu den Blanken van PWN.

PWN wijst verder op een website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, omdat het een risico is waarmee in heel Nederland rekening moet worden gehouden.
Pin It
Bekeken: 2945x
Reclame