De Alkmaarse wijk Bloemwijk krijgt geen status als beschermd stadsgezicht of gebied. Erfgoedvereniging Bond Heemschut had hiervoor samen met de Historische Vereniging Alkmaar en het Cuypersgenootschap op 23 januari een verzoek ingediend, vanwege de ingrijpende sloop- en nieuwbouwplannen van de gemeente. Het college wijst het verzoek af op advies van de eigen vakgroep Erfgoed en de monumentencommissie, maar belooft daarbij dat buurt er juist beter op zal worden.
Bloemwijk is naar ontwerp van architect Jan Stuyt in twee fasen gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, op initiatief van de Vereniging voor Volkshuisvesting ‘Alkmaar’, tegenwoordig Van Alckmaer voor Wonen. De wijk is deels opgezet volgens de principes van een tuindorp met arbeiderswoningen, zoals wel vaker in die periode.
Sinds 2010 kent de wijk een gemeentelijk monument en vier panden met bijzondere status, maar het geheel voldoet volgens de vakgroep Erfgoed niet aan een of meerdere van zes gestelde criteria: architectuurhistorische waarde, cultuurhistorische ofwel gebruiks- en maatschappelijke waarde, stedenbouwkundige waarde, gaafheid & herkenbaarheid, zeldzaamheid en fysieke staat.
De monumentencommissie schaart zich achter de vakgroep: "Bloemwijk heeft weliswaar cultuurhistorische betekenis voor Alkmaar, maar die weegt niet op tegen de beperkte ontwerpkwaliteiten als tuindorp". Het college vult aan: "Andersom verliest het beschermde pand zonder de context van de rest van het buurtje de cultuurhistorische waarde."
Het college belooft echter dat er vanuit erfgoedperspectief wordt gehandeld, "waarbij de kans om meer recht te doen aan het tuindorp-principe met beide handen wordt aangegrepen". In overleg met stedenbouwkundigen van de gemeente zijn uitgangspunten geformuleerd, op basis van cultuurhistorisch onderzoek. "Zo dienen in het stedenbouwkundig plan en de architectuur verwezen te worden naar de architectonische elementen, zoals deze nu in de wijk te vinden zijn. Daarnaast dient er meer groen in de openbare ruimte te worden opgenomen."
Het definitieve ontwerp is inderdaad veel ruimer opgezet dan de huidige bebouwing, deels door gebouwen met appartementen die een woonlaag extra hebben. Dit biedt ruimte voor meerdere hofjes.