"75 jaar vrijheid in deze bijzondere tijd. Stichting Wonen Plus Welzijn is er voor u, ook nu". Met deze tekst op een handgeschreven kaart door mensen van Museum Broekerveiling, gingen de vrijwilligers van Wonen Plus Welzijn mede ook dankzij Stichting De Waaier op Bevrijdingsdag op pad om hun leden te trakteren op een oranje gebakje.
"Binnen de grenzen die de coronacrisis ons heeft opgelegd, krijgt het begrip vrijheid een nieuwe lading. Iets meer dan 75 jaar geleden was vrijheid alles behalve vanzelfsprekend", schrijft de stichting. De Nederlandse vlag wappert aan een gevel waarachter verhalen over de oorlog schuilgaan. "Ik weet nog dat ik als kind een kaalgeschoren vrouw op een kar langs zag rijden die had geheuld met de vijand. Die beelden vergeet je nooit meer", vertelt een inmiddels 82-jarige bewoonster die een van de gebakjes kreeg.
Zo'n 60 vrijwilligers reden de hele dag rond om maar liefst 1.700 aardbeiengebakjes met de Nederlandse driekleur af te leveren. Stagiaire Ruby Kunis had zich ook aangemeld. "Ik had toch niets te doen die dag en het voelt goed om de cliënten even in het zonnetje te zetten", aldus de student Toegepaste Psychologie.
Het kleine gebaar van Wonen Plus Welzijn heeft in ieder geval een groots effect. "De mensen worden letterlijk weer even gezien", vertelt woonconsulent Judith Sanstra. "Je merkt dat sommige leden toch schroom hebben om contact op te nemen. Het zit in onze aard om te denken
dat we het zelf wel op kunnen lossen maar dan ligt eenzaamheid wel op de loer."
Koning Willem-Alexander zei het al: het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. De fysieke lockdown wordt voor velen ook een sociale lockdown. We hebben allemaal ‘Vitamine S’ (Sociaal) nodig, zoals hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange het noemde: "Menselijk contact is bijna net zo essentieel als water of voedsel". De leden van Wonen Plus Welzijn hebben deze Bevrijdingsdag in ieder geval weer een beetje Vitamine S opgedaan. (foto: Natasja van der Woude)