Nadat gemeente Heerhugowaard een streep door het programma met straatacts bij Tamarix trok, is Senioren Dijk en Waard in de bres gesprongen Met enig succes, meldt mediapartner NH Nieuws. Straatacts mogen weer wel, zo lang er vooraf geen reclame is gemaakt en niet meer dan drie artiesten tegelijk hooguit tien minuten optreden. Burgemeester Bert Blase erkent dat er bij Philadelphia Zorg te strikt beoordeeld is. Maar een kinderkoor, dat mag dus niet.
Een medewerkster van Philadelphia had een leuk programma opgezet bij Tamarix, waar 37 bewoners met een verstandelijke beperking wonen en nu vrijwel niets kunnen. Vrijdag nog werd een kinderkoor met groot enthousiasme ontvangen, er werd zelfs gedanst. Maar toen er vergunning werd aangevraagd voor een aantal straatacts op Koningsdag, werden deze afgewezen. Straatacts waren ook onder verboden evenementen geschaard.
Medeorganisator Anita de Deugd: "Die arme mensen zitten al wekenlang in hun kamertje opgesloten en kunnen er niet uit. Zij hebben het zo moeilijk, omdat ze geen idee hebben wat er precies aan de hand is. Waarom nemen ze dit van ons af? Ondanks dat we ons netjes aan de regels houden, worden we gestraft."
Senioren Dijk en Waard kreeg lucht van de kwestie en sprong in de bres. Met enig succes, maar bij Philadelphia is besloten er toch maar niets mee te doen. "Welke artiest gaat er nou een hele reis afleggen om vervolgens maar tien minuten te kunnen zingen? Alleen al in de voorbereiding zit zoveel tijd", aldus Anita. Ze zet ook kanttekeningen bij de handhaving per gemeente. "Alleen de verzorgingshuizen in Heerhugowaard en Langedijk hebben een e-mail ontvangen".
En toen Anita op Koningsdag televisie keek zag ze bekende Nederlanders optreden bij verzorgingshuizen. Karin Bloemen trad nota bene op in Bergen. "Dat is toch hartstikke tegenstrijdig? En dat was zeker allemaal binnen de tien minuten? Het is te bizar voor woorden."
Burgemeester Blase erkende volgens zijn woordvoerder dat er te strikt beoordeeld was. Deze woordvoerder gaf ook uitleg over eventuele verschillen in beoordeling per gemeente of regio: "Sommige landelijke richtlijnen geven enige ruimte in de uitwerking, omdat de situatie per regio net even anders is in de praktische toepassing. Het voordeel daarvan is dat er meer maatwerk mogelijk is. Het nadeel is dat de uitwerking niet overal hetzelfde is, wat tot onbegrip kan leiden."