Reclame


Regelmatig moet de Noord-Hollandse politie opsporingsonderzoeken stilleggen en verkeerscontroles afblazen vanwege tekort aan bemanning. Dat laat korpschef Anja Schouten het NHD weten. Maarten Boeren, voorzitter van politiebond ACP afdeling Noord-Holland, beaamt dat er op minimale sterkte wordt gedraaid of heel soms nog minder: dan moeten meldingen blijven liggen. In Alkmaar worden de horeca-interventieteams volgend jaar gehalveerd.

In de hele politieregio sluiten kleine bureaus, is er minder inzet bij evenementen, ondersteunen studenten al vrij vroeg in de opleiding ondersteunen bij 112-meldingen, en draaien rechercheurs en wijkagenten vaak mee op straat. En niet alleen zij moeten keuzes maken over wat blijft liggen of moet worden geschrapt. Maarten Boeren stelt dat de nood in enkele gevallen zó hoog is dat er slechts twee agenten zijn in een gebied met 100.000 inwoners. Soms kan een melding helemaal niet kan worden opgepakt.

Bij de basisteams Alkmaar-Duinstreek en Heerhugowaard-Hollands Kroon is de nood niet zo heel hoog, maar toch zijn ook hier de aanrijtijden opgelopen, met name in de buitengebieden. En nu worden de teams specifiek voor de stapavonden in Alkmaar gehalveerd.

Gemeente Alkmaar had in de zomer het horecaconvenant ververst. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeente met haar eigen toezichthouders, hulpdiensten, de Koninklijke Horeca Nederland en bewonersvereniging Hart van Alkmaar. De verantwoording komt meer bij de kroegbazen te liggen. Er wordt meer samenwerking en coördinatie gevraagd voor preventie en repressie. Over twee weken moet het convenant in werking treden.

Hoogste tijd, vindt Pim de Ridder van Hart van Alkmaar. Hij wil graag nog een stap verder gaan door samenwerking en succesvolle preventie te verbinden aan een kwaliteitsvignet voor de horeca.

De politie kampt met oplopend personeelstekort onder andere door vergrijzing en het groeiende takenpakket. Zo wordt er vaker beveiligd rond demonstraties, rechtszaken en justitiemedewerkers. En er is te weinig vers bloed. Daar wordt door het Rijk nu eindelijk structureel aan gewerkt, maar het is geduld hebben voor dat zijn vruchten afwerpt.


Jaarlijks is er plek voor 2.000 nieuwe rekruten in de opleiding tot agent, maar daar komen volgend jaar 400 plekken bij. Ook worden ICT'ers aangetrokken. Er is een grote wervingscampagne gelanceerd. De opleiding tot agent duurt normaal drie jaar en tot hoofdagent vier jaar. Gedurende de praktijkperioden kunnen studenten al vrij snel niet-spoedeisende taken uitvoeren, maar bijspringen voor 112-meldingen kan later pas. Bovendien hebben de nieuwelingen natuurlijk nog niet de ervaring van collega's die al tientallen jaren meelopen.
Pin It
Bekeken: 2735x
Reclame