Apothekers in de regio Alkmaar gaan donderdag 5 december met een ludiek protest aandacht vragen voor het nijpende tekort aan medicijnen, dat volgens de Apothekerscoöperatie Noord-Kennemerland (APCON) komend jaar alleen maar groter dreigt te worden. Dit meldt mediapartner NH Nieuws. Tijdens de actie worden lege medicijndoosjes uitgedeeld, met daarop een sticker met de tekst 'bittere pil'. In het doosje zit een A4'tje met uitleg over de actie én een gedicht van Sint.
Volgens de coöperatie was er vorig jaar een tekort aan 769 soorten medicijnen, waaronder de anticonceptiepil en schildkliermedicijnen. "Honderdduizenden patiënten zijn daarvan de dupe geworden. Dit jaar dreigt het tekort twee keer zo groot te worden", waarschuwt het APCON. "We hopen dat heel Nederland gaat aanhaken bij de actie, om het landelijk aan de kaak te stellen."
Volgens de organisatie zal een steeds grotere groep patiënten in gevaar komen. APCON: "Dat kan zo niet langer, er moet iets gebeuren. De maatregelen die de minister heeft aangekondigd, zijn niet voldoende." Volgens voorzitter Chris Sindhunata, zelf ook apotheker, zijn de laatste tijd zelfs mensen die in het ziekenhuis beland doordat hun medicijn niet beschikbaar was en alternatieven niet bleken te werken. "Plastabletten zijn bijvoorbeeld moeilijk te vervangen, omdat ze een specifieke stof bevatten. Als dit niet werkt, houden mensen vocht vast en moeten ze voor behandeling naar het ziekenhuis. Verspilde moeite." Apothekers zijn volgens APCON gemiddeld 18 uur kwijt aan problemen oplossen.
De patiënt is volgens de APCON nu de dupe, omdat hij of zij pas in de apotheek merkt dat zijn of haar geneesmiddel niet beschikbaar is. Apothekers weten vaak nog wel een alternatief medicijn aan te dragen, maar "apotheekteams zijn de boodschappers van het kwaad. Zij moeten de patiënt vertellen dat hij zijn vertrouwde medicijn niet krijgt en tegelijk willen ze hem geruststellen. Ze krijgen echter steeds vaker te maken met boze reacties."
Onlangs heeft de minister aangekondigd maatregelen te willen nemen tegen het groeiende medicijntekort. Daarom wordt de voorraad in Nederland in 2020 voor vijf maanden aangevuld. De apothekers zijn blij met de aandacht die het probleem krijgt, maar dit is volgens Sindhunata geen structurele oplossing. "Dit is alleen symptoombestrijding. Er moet wat gedaan worden aan het prijsbeleid in Nederland (in het blauwe blok hieronder uitgelegd)."
APCON wijt het medicijntekort aan twee factoren: ten eerste jaagt het zogenoemde voorkeursbeleid van zorgverzekeraars geneesmiddelenfabrikanten weg uit Nederland. Dat houdt in dat doordat zorgverzekeraars van een aantal medicijnen alleen de variant met de laagste prijs vergoeden, fabrikanten daarom steeds vaker eerst leveren aan landen waar de prijzen hoger liggen. Daarnaast worden medicijnen steeds vaker geproduceerd in 'goedkope' landen als China en India en voldoen dan niet altijd aan Nederlandse kwaliteitseisen, waardoor ze moeten worden teruggeroepen. Apothekers verwachten dat dat vaker gebeurt. (foto: Pixabay / Peter Franz)