Het beeld 'Susanne, meisje van plezier' is nog niet zeker van een prominent plekje op de hoek Dijk en Achterdam in Alkmaar. Als het aan GroenLinks ligt gaat dat niet gebeuren. Maaike Kardinaal en Tineke Bouchier (GroenLinks) vinden het beeld vrouwonvriendelijk. Een vrouw dat als lustobject neergezet wordt, dat past volgens de partij niet binnen een 'inclusieve' stad.
"GroenLinks Alkmaar is benaderd door verschillende inwoners die zich storen aan het beeld en dit als een belediging zien voor de positie van vrouwen," schrijven de GL-vrouwen in hun artikel42-vraag gericht aan het college. "Het doel van het plaatsen van het beeld bij de Achterdam, is volgens de
aanvrager om er meer toeristen mee te trekken. Dit beeld is dan ook
geen eerbetoon aan onze Alkmaarse sekswerkers maar enkel een
marketinginstrument om meer klandizie te trekken."
Reden voor OPA om ook vragen aan het college te richten. Die vindt dat een politieke partij zich niet "als de smaakpolitie" moet bemoeien met een kunstuiting, dus vraagt OPA het college wanneer het college de vergunning afgeeft en of het college het beeld wil onthullen.
"Het is niet aan de politiek om een oordeel gegeven over kunstwerken, dat is een kwestie van particuliere smaak." schrijft OPA in de artikel42-vragenvuurtje. Bovendien vindt OPA dat een initiatief om de Achterdam in een positief daglicht te zetten juist gesteund moet worden.
Achterdam-ondernemer Cor Ootes heeft zich laten inspireren door het beeld Kissing Girl dat naast de Waagtoren menig toerist verleidt tot een kusje. Hij heeft het beeld in eigen beheer laten maken door een Duitse kunstenaar. Ook 'Susanne' heeft de lippen getuit en 'vraagt' om gekust te worden.
De vergunningaanvraag om het beeld op de hoek Achterdam-Dijk te mogen plaatsen ligt bij de gemeente te wachten op groen licht. GroenLinks heeft liever dat dit rood blijft.