Ondanks dat Heerhugowaard en Langedijk al aangaven niet mee te willen werken, zet de Alkmaarse raad door met pogingen om Sint Pancras en het Langedijker deel van Koedijk te adopteren. In de commissievergadering van dinsdag werd duidelijk dat op 28 november een raadsvoorstel wordt ingediend bij het college voor een formele zienswijze op het herindelingsontwerp van de buurgemeenten, met daarin een adoptievoorstel.
De fusiegemeenten gaven een handreiking en stelden voor een bestuur op te richten dat de belangen ging vertegenwoordigen van Sint Pancras en het Langedijker deel van Koedijk, maar de Alkmaarse raad vindt dat daarmee evengoed niet wordt geluisterd naar de bewoners. Een meerderheid wil met Alkmaar verder, niet met Heerhugowaard. Deze wens moet worden benadrukt in de zienswijze.
De zienswijze zal twee opties bevatten om aan die wens te voldoen. De eerste is een grensverlegging. Bij Koedijk zou dat al kunnen, voor Sint Pancras kan dat pas na fusie met Heerhugowaard. De tweede is een nieuw fusieproces, met Alkmaar dus, en dan nieuwe verkiezingen. En dan kunnen de dorpen de plaatselijke verordeningen direct overnemen óf ze gaan onder de loep voor aanpassing.
Vanuit Langedijk en Heerhugowaard werd al verontwaardigd gereageerd op de bemoeienis. GroenLinks-leider Christiaan Kwint noemde Alkmaar een "groot, drammend kind", toen het idee voor een bestuur voor Sint Pancras en Langedijk van de hand werd gewezen. Overigens staat die handreiking wel als alternatief in het raadsvoorstel, omdat men zich bewust is van de gespannen verhoudingen. De raad ziet de overnamewens zelf als losstaand en wil sowieso graag goede samenwerking.
Het Rijk en de Provincie worden geïnformeerd over de adoptiewensen van zowel de inwoners als gemeente Alkmaar. Het Rijk heeft bepaalt uiteindelijk of een herindelingsontwerp groen licht krijgt of niet. Mogelijk wordt daarbij de "historische vergissing" benadrukt, die OPA-raadslid Victor Kloos dinsdag weer aanhaalde. In 1972 werden Koedijk en Sint Pancras verdeeld tussen Alkmaars en Langedijk. Kloos kreeg opnieuw bijval van BAS-fractievoorzitter Willem Peters: "Zodat de Alkmaarse victorie zich over deze dorpen kan uitstrekken en ze zich weer kunnen scharen onder de trotse Alkmaarse vlag."
Of het college ook gaat lobbyen bij de hogere overheden, daar hield burgemeester Bruinooge zich over op de vlakte, maar hij gaf wel aan dat het "wel helpt als de gemeenteraad duidelijk zou uitspreken dat ze een lobby wil."
Overigens zal overname Alkmaar geld gaan kosten: een nieuwe grens kost zo'n 0,5 tot 1,0 miljoen euro en een volledige Arhi-procedure inclusief verkiezingen zeker 2 miljoen. Met een bijdrage uit het Gemeentefonds kunnen die fusiekosten tot 1,5 miljoen worden beperkt.