Onder meer vanwege de doortastende aanpak van onderzoekers, studenten en docenten, veroverde onderzoeksproject HiPerGreen van Hogeschool Inholland de derde prijs van de RAAK Award 2019. De jury was onder de indruk van “de doortastende aanpak en ziet grote potentie in de praktijk, niet alleen voor de autonoom vliegende drone, maar ook voor de inmiddels vijf andere toepassingen die het team onderzoekt.”
De uitreiking in Nieuwegein tijdens het congres van regieorgaan SIA, de hbo-tak van wetenschapsfinancier NWO. HiPerGreen (High Performance Greenhouse Farming) ontwikkelt autonome drones met technologieën om gewassen te monitoren. Onder leiding van Cock Heemskerk, lector Robotica Inholland, werkte een team van onderzoekers en bedrijven de afgelopen twee jaar samen om de diverse kennisvlakken te versmelten, van glastuinders tot makers van drones en multispectrale beeldvorming.
“Wij zijn erg enthousiast over de betrokkenheid van zoveel verschillende disciplines”, aldus het juryrapport. “Vanaf de start zijn onderzoekers, studenten en docenten vanuit de groene, technische en businessopleidingen betrokken. Dit vraagt flexibiliteit, maar zorgt ook dat direct is nagedacht over een afzetmarkt en een businesscase."
De eerste prototypes waren zo snel mogelijk getest, na twee jaar was er een werkend product en inmiddels is er een start-up die de techniek op de markt brengt.
Vol trots nam Heemskerk de derde prijs in ontvangst. “Ik ben pas drie jaar lector, dit is mijn eerste project. En dan gelijk zo’n mooie prijs winnen, dat is toch geweldig!” Een bestemming voor het 2500 euro prijzengeld heeft hij al. “Helemaal opgeladen kan de drone zo'n 20 minuten vliegen, daarna moet de batterij worden opgeladen in het docking station. Met een extra batterij kun je de drone veel langer door laten vliegen". Een team studenten gaat kijken hoe deze automatisch gewisseld kan worden.
Meer over HiPerGreen op inholland.nl/onderzoek/. Bekijk ook de YouTube video.