Vanaf 1 november is in bibliotheek De Mare de tentoonstelling 200 jaar Noordhollandsch Kanaal te bekijken. De expositie bevat beeldmateriaal uit de unieke collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland die wordt beheerd en gepresenteerd door het Noord-Hollands Archief in opdracht van de Provincie.
In 1819 werd gestart met de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal. De waterweg moest een levensader voor Amsterdam worden. Zeevarende schepen van handelaren en de marine hoefden dan niet meer over de moeilijk bevaarbare Zuiderzee te varen om Amsterdam te bereiken. In vijf jaar tijd werd 80 km aan bestaande vaarten uitgediept of nieuw gegraven en werden er nieuwe sluizen en bruggen gebouwd.
Het enorme project zorgde voor grote veranderingen langs de route en in de steden Amsterdam, Purmerend, Alkmaar en Den Helder. Er was bloei en groei, maar tegenslag voor mensen die plaats moesten maken, en die hun land of de wegen doorkruist zagen worden.
En dat terwijl al in 1848 duidelijk werd dat het kanaal tekort schoot op de groeiende scheepvaart. Uiteindelijk kwam er in 1863 groen licht voor het Noordzeekanaal. Het Noordhollandsch Kanaal wordt nu vooral gebruikt voor regionale binnenvaart.
De gratis tentoonstelling loopt tot 6 januari en zal daarna verhuizen naar het Marinemuseum in Den Helder. De collectie Provinciale Atlas is ook online te bekijken via noord-hollandsarchief.nl.