Heerhugowaard en beoogd fusiepartner Langedijk gaan niet alleen samen optrekken waar het gaat om het (verder) ontwikkelen van het Waardse Stationsgebied en de Langedijker Oosterdel, Heerhugowaard gaat ook Museum Broeker Veiling ondersteunen. Het zijn onderdelen uit een gezamenlijk ontwikkelplan. "Een schatkaart vol schatten die we samen kunnen ontwikkelen", zei wethouder Monique Stam van Heerhugowaard donderdagmiddag tijdens een bijeenkomst in het stadhuis van Heerhugowaard.
Aan haar zijde zat Langedijker wethouder Nils Langedijk die prompt aanvulde: "we staan dus niet tegenover elkaar maar naast elkaar". Dat daar serieus werk van wordt gemaakt blijkt uit het terugtrekken van het beroep van Langedijk tegen de in het stationsgebied geplande hoogbouw. Ook de zaak van de Langedijker stichting Veldwerk, die het Oosterdel gebied beheert, tegen diezelfde hoogbouw is van de baan. De angst voor de gevolgen van die hoogbouw voor het Oosterdelgebied is er nog steeds, maar tijdens een lange politiek-bestuurlijke maandagavond is begrip voor de keuzes van Heerhugowaard ontstaan en zelfs zelfs de voordelen voor Langedijk duidelijker geworden.
Sleutel in de samenwerking is eerbied voor elkaars identiteit, het stedelijke Heerhugowaard heeft het landelijke Langedijk het nodige te bieden en omgekeerd. "De hoogbouw in het stedelijke stationsgebied zorgt er juist voor dat er niet gebouwd hoeft te worden in landelijk Langedijk", legt Stam uit. Over de 20 verdiepingen hoge woontoren in het 'plan Komen' is nog niet gesproken, maar er wordt een landschapsarchitect in de arm genomen om te zorgen dat er een zo groen mogelijke uitstraling ontstaat.