Uit het rapport 'Evaluatie Cameratoezicht Alkmaar 2019' blijkt dat het aantal inbraken, diefstallen en verstoringen van de openbare orde sinds 2015 flink is afgenomen. Bovendien is het veiligheidsgevoel van inwoners en ondernemers groter en vinden alle betrokkenen dat het cameratoezicht "een belangrijke bijdrage levert aan de veiligheid". Wel wordt in het rapport een slag om de arm gehouden. "Vaak zijn meerdere verklaringen te bedenken voor de positieve resultaten."
Omdat de laatste evaluatie van het Alkmaarse cameratoezicht uit november 2005 stamt en sindsdien het aantal vaste camera's verdrievoudigde, vroeg de gemeenteraad om een nieuw onderzoek. Het rapport toont dat veel voorkomende criminaliteit en overlast veelal afnamen. Het aantal diefstallen daalde van 953 in 2015 naar 455 in 2018 en het aantal geweldplegingen van 204 naar 175. Dat cameratoezicht hier een bijdrage aan leverde is volgens het rapport wel aannemelijk.
Daarnaast worden verstoringen van de openbare orde steeds eerder opgemerkt en lijken de camera's preventief te werken. Bovendien worden politie en stadstoezicht efficiënter ingezet, en zijn opsporing en vervolging verbeterd.
De afgelopen vier jaar is het gebruik van camerabeelden flink toegenomen: van 392 keer in 2015 naar 536 keer in 2018. Dit is dankzij extra camera's, betere beeldkwaliteit en grotere beeldschermen op de toezichtcentrale. Ook worden de beelden sinds drie jaar non-stop gemonitord door BOA's van Handhaving en 's nachts door beveiligingsmedewerkers.
BOA's gebruiken de beelden ook preventief. Als bijvoorbeeld een groep probleemjongeren gesignaleerd wordt, kan de politie worden ingeseind en kan deze poolshoogte nemen.
In 2004 begon gemeente Alkmaar met live cameratoezicht. Toen nog met 24 camera's, nu met 74 vaste camera's. Daarvan hangen er 56 in het centrum, een kleiner deel in het stationsgebied en in Winkelcentrum De Mare. Op de Robonsbosweg hangen nog enkele camera’s rondom het inmiddels opnieuw gesloten asielzoekerscentrum.