Reclame


Vrijdagmiddag is het 9.300 m2 grote zonthermieveld van Tesselaar Freesia in Heerhugowaard werd officieel geopend. Onder veel belangstelling was de eer aan Zeb, de jongste zoon van eigenaar Pip Tesselaar, met twee andere kinderen. Aanwezig waren wethouder Monique Stam, gedeputeerde Jack van der Hoek en Peter Raven van Glastuinbouw Nederland. Het veld is het grootste van Nederland en zou met zijn rond 5.000 MWh aan warmteopbrengst zo'n 300 huishoudens kunnen verwarmen.

Tesselaar Freesia is gevestigd in het glastuinbouwgebied Alton. Naast de kassen is 9.300 m2 aan warmtepanelen geïnstalleerd om de kassen van het gas of te krijgen.  Eigenaar Pip Tesselaar is trots op het systeem: “Dit project heeft enkele jaren aan voorbereiding gekost. We zijn samen met Mol Freesia uit Nibbixwoud in 2015 begonnen met onderzoek naar het verduurzamen van onze teelt. Dit bracht ons onder meer naar Denemarken, waar zonthermie al op grotere schaal wordt toegepast."

Een eventueel overschot aan warmte in de zomer wordt diep onder de grond opgeslagen. Bovendien kan er tijdens warme dagen koud water omhoog gepompt voor het koelen van de gewassen. "In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in balans", legt Tesselaar verder uit.

De regeling en installaties zijn geïnstalleerd door het Westlandse bedrijf Certhon en de zonnecollectoren door G2Energy. Ook Kees Molenaar, accountmanager bij G2 Energy, is trots op de realisatie van het grootste zonnewarmtesysteem van Nederland. Temeer omdat er gewoon water doorheen stroomt. "Bijna alle andere systemen werken met glycol. De collectoren zijn in onze eigen fabriek in Nederland gemaakt. Een echt Hollands product dus."

Tot dusver werd het systeem in Nederland alleen kleinschalig op daken toegepast met hooguit tientallen panelen. Bij Mol Fresia is overigens de aanleg van een systeem met 15.000 m2 aan panelen gestart, dus het zal niet lang duren voordat Tesselaar Fresia naar de tweede plek wordt verwezen. "Die installatie gaat 7.700 MWh aan warmte leveren, vergelijkbaar met bijna 500 woningen”, aldus Tesselaar.

Gedeputeerde Jack van der Hoek feliciteert Tesselaar met de ingebruikname. “Als voorzitter van de stuurgroep Alton ben ik trots dat dit project juist in het Altongebied is gerealiseerd en dat we als provincie vanuit het Europese plattelandsontwikkelingsprogramma 500.000 euro kunnen bijdragen. Het Altongebied is hard op weg om één van de duurzaamste glastuinbouwgebieden van Nederland te worden. Dit project draagt daar substantieel aan bij en vormt een inspiratie voor andere ondernemers.” (foto: Klomp Creative)
Pin It
Bekeken: 3266x
Reclame