Financiële druk in de zorg heeft ertoe geleid dat zorgorganisatie Lijn5 stopt. "Voor alle betrokkenen is dit een bittere boodschap", zegt directeur Ruud Piera. "Lijn5 biedt al jarenlang, met bevlogen, hoogopgeleide, professionals, behandelingsvormen aan jongeren met een licht verstandelijke beperking en hun gezinnen."
Lijn5 opereert in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Gelderland onder de paraplu van stichting De Opbouw. Deze stichting ziet zich genoodzaakt om haar jeugdzorgdivisie vanaf volgend jaar af te stoten. "Het is niet langer verantwoord voor De Opbouw om de verliezen in de Jeugdzorg te blijven dragen waardoor wij genoodzaakt zijn te kiezen voor een overdracht van onze jeugdzorgtak,” licht bestuursvoorzitter Hans Helgers van Stichting De Opbouw het besluit toe.
Sinds het rijk de jeugdzorg heeft overgedragen aan de gemeenten zijn er grote tekorten ontstaan. "De afgelopen jaren hebben wij er met Lijn5 alles aan gedaan om én innovatieve zorg te bieden én ons financieel staande te houden. Helaas zijn we nu op het punt gekomen dat we financieel niet langer door kunnen gaan," zegt de bestuursvoorzitter.
Lijn5 en De Opbouw voeren momenteel gesprekken met meerdere zorgorganisaties om de behandeling van de jongeren een-op-een over te nemen. "Zij mogen niet de dupe worden van de organisatorische en financiële problemen in de jeugdzorg. Daarom staat continuïteit van de behandeling voorop” voegt de Lijn5-directeur toe.
In Alkmaar maakt Groen Links zich zorgen over "het nieuwe fiasco voor de jeugdzorg in Alkmaar." Raadslid Ineke Bozelie heeft direct artikel 42-vragen opgesteld om er zeker van te zijn dat de gemeente de zorg aan licht verstandelijke gehandicapte jongeren blijft waarborgen.
Stichting De Opbouw gaat vanaf volgend jaar verder met haar andere twee divisies Ouderenzorg en Gehandicaptenzorg.