Vanaf de 16e eeuw werden er in Nederland bibliotheken gesticht, om boeken toegankelijk te maken voor een breed publiek. Sommige 'librijen' bestaan nog steeds, waaronder die van Alkmaar. Boekhistoricus Paul Dijstelberge geeft donderdag 12 september in het stadhuis een lezing over deze oude bieb in het Historisch Café. Voorafgaand vindt de boekpresentatie plaats van het door Dijstelberge en Kuniko Forrer geschreven boek over de Alkmaarse Librije: Kennis is Pracht.
In zijn lezing zal Dijstelberge, universitair docent aan de UvA, ingaan op het ontstaan en gebruik van de Alkmaarse stadsbibliotheek, die in de 16e eeuw werd gesticht en daarna rond de eeuwwisseling flink werd uitgebreid. De meer dan 300 boeken, veelal in het Latijns geschreven, zijn nog altijd te lezen, maar dan in het Regionaal Archief.
De collectie heeft uiteenlopende onderwerpen. De nadruk ligt op theologie, maar ook wel geneeskunde en recht. De boeken weerspiegelen veelal de interesses van de lokale predikanten, die een flinke vinger in de pap hadden bij de aanschaf. De bijzondere collectie medische boeken werd voor grotendeels geschonken door de beroemde Alkmaarse arts Pieter van Foreest.
Voorafgaand aan de lezing zal het nieuwe boek over de Alkmaarse Librije worden gepresenteerd, een uitgave van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties.
De lezing in de Prinsenzaal van het stadhuis begint om 20:00 uur. Kaarten van 7,50 euro zijn te koop via bibliotheekkennemerwaard.nl.