GGD Hollands Noorden start per 1 september met PrEP-zorg voor mensen die een hoge kans hebben op hiv-besmetting. Dit in navolging van het besluit van minister Bruins, dat de Centra Seksuele Gezondheid van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten deze preventieve zorg kunnen gaan bieden.
PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. Het is een medicijn, in dit geval in tabletvorm, dat besmetting met hiv voorkomt. Het meest kwetsbaar hiervoor zijn homoseksuele mannen. Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) stelt dat hiv-besmetting bij goed gebruik met 99 procent afneemt. Bij drie studies in 2015 raakte niemand in de testgroepen besmet bij trouw gebruik. Discipline is dan ook erg belangrijk. Men kan dagelijks slikken, maar dat hoeft niet per se.
Bij PrEP zijn er soms bijwerkingen. Eén op de tien kan last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid of maagproblemen, die tot twee weken kunnen aanhouden. Ernstige bijwerkingen komen weinig voor. Bij 1 procent treedt verminderde botdichtheid op en bij 0,5 procent ontstaan problemen met de nierfunctie. Een goede nierfunctie is dan ook belangrijk.
Ter voorbereiding wordt vanaf 12 augustus een aanmeldlijst online gezet op de website van GGD Hollands Noorden. Mensen die al vóór 1 september PrEP willen moeten daarvoor naar hun huisarts.